Hanna Lindholm vann Tjejmilen och fick ta emot vinnarkransen av Dennis Leal, en av Sverige främsta sprinters. Foto: Mitt i

Pangtid när revanschsugna Hanna Lindholm tog hem Tjejmilen

Det var riktig folkfest runt Gärdet i dag när Tjejmilen gick av stapeln. Runt 20 000 tjejer stod på startlinjen – och fjorårets tvåa Hanna Lindholm fick i år sin revansch.

  • Publicerad 17:47, 31 aug 2019

I år var 40-åriga Huddinge AIS-löparen Hanna Lindholm ute efter revansch på Tjejmilen – och efter segern på 10 000 meters-loppet i Finnkampen förra helgen lovade det gott.

Förra året kom hon in på andra plats, bara sekunder efter vinnaren Ayantu Eshete.

34 minuter och 11 sekunder

I år däremot kopplade hon tidigt greppet om loppet och gick till slut i mål på Gärdet på vinnartiden 34 minuter och 11 sekunder. Hon hade då en marginal på nästan två minuter till tvåan Malin Starfelt, Runacademy IF, (36:02) och till Camilla Elofsson, Huddinge AIS, (36:04) på tredje plats.

– I veckan har jag känt mig lite seg i benen efter Finnkampen, men i dag sprang jag på bra och kontrollerat. Jag ville ha revansch och jag värderar den här segern högt. Tjejmilen var faktiskt det första loppet jag sprang när jag började för elva år sedan, säger Hanna Lindholm.

Vinnartiden var den snabbaste tiden som en svensk löpare gjort i tävlingen på fem år.

– Tiden är lite långsammare än på Finnkampen där jag sprang på 33.40, men det här är också en annan typ av bana. Så jag är jättenöjd, säger hon.

Stor folkfest

Men det var inte bara löpare som satsar proffesionellt i Tjejmilen, i år den 36:e i ordningen. Det är ju dessutom en folkfest av rang som lockar till sig tusentals motionärer. Enligt arrangören var det i år runt 20 000 anmälda, och med det är ett av världens största motionsevenemang för kvinnor.

Louise Pettersson och Elin Werner.

En av dem är Louise Pettersson från Karlstad. Det är andra gången hon springer Tjejemilen och hon främst är med för gemenskapens skull.

– Jag gör det för att utmana mig själv och för att hitta på något kul med vännerna. Jag är peppad, men jag har inte tränat alls så det är absolut inte tiden som är poängen. Det får gå som det går, säger hon strax innan hon ger sig ut banan.

Elin Werner från Mariestad stämmer in. Det är inte tiden som är det viktiga, även om det ligger lite prestige inom familjen.

– Ja, att ta mig runt och slå min syster är målet. Får se vad det blir för tid, säger hon och beger sig till startlinjen.