Pa Modou Badjie och träningsbild från taekwondoklubben Viking. Foto: Mitt i

Panetoz-profil: Haninge lovade färdigt kulturhus innan rivning

Ord står mot ord när det gäller aktivitetshuset i Jordbro. Nu kastar sig Panetoz- och Jordbroprofilen Pa Modou Badjie, 35, in i debatten. – Haninge kommun skjuter sig själva i foten när de river skolan, säger han till Mitt i.

  • Publicerad 16:59, 16 maj 2019

Flera verksamheter för barn och ungdomar i Jordbro måste lämna gamla Jordbromalmsskolan när byggnaden skall rivas i höst, och flera föreningar går en oviss framtid till mötes.

Dansklubben Jordbro Uniteds grundare Lina Abrahamsson har i Mitt i hävdat att Haninges lokalpolitiker sagt att ett nytt kulturhus skulle stå klart innan den gamla skolan skulle rivas, men kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) hävdar att hennes kommunledning aldrig lovat det.

Nu får dock Lina Abrahamsson medhåll från Panetoz- och Jordbroprofilen Pa Modou Badjie.

Han grundade en gång hip hop-föreningen Vägen ut i Jordbro, som nu också tappar sina lokaler.

Fakta

Oenighet kring kulturhus i Jordbro

Politikerna och partierna i Haninge har i flera år tvekat kring om ett nytt kulturhus ska byggas i Jordbro eller inte.

De fyra styrande partierna (S, C, L och KD) beslutade i höstas att det ska planläggas för ett nytt hus med kulturverksamheter i Jordbro, men det är inte alls säkert att det blir kommunen som avsätter pengar för det utan man väntas också hoppas på marknaden.

Huset väntas inte bli ett renodlat kulturhus likt gamla Jordbromalmsskolan. Vilket betyder att flera verksamheter sannolikt kommer behöva flytta från Jordbro.

Visa merVisa mindre

Vi vet inte om vi kan hitta någon ny lokal

Pa Modou Badjie

– Haninge kommun sade till oss från början att de gamla skolbyggnaderna inte skulle försvinna förrän ett nytt kulturhus hade byggts. Men de frångick det de sade ganska rejält förra året när de involverade konsulter och kom ut med sin pop up-vagn till Jordbro station, säger han.

– Då förstod vi att skolan skulle rivas innan nya lokaler var byggda.

Kan inte betala lokalhyra

Precis som de andra verksamheterna har Vägen ut, som i dag tillhör Studieförbundet Vuxenskolan, fått hyra in sig på fria rivningskontrakt i den gamla skolan.

Man har ingen möjlighet att betala lokalhyror, enligt Pa Modou Badjie.

– Haninge kommun har erbjudit oss en lokal inne i Jordbro centrum för 60 000 kronor per år, men de pengarna har vi inte. Vi vet inte om vi kan hitta någon ny lokal, säger Pa Modou Badjie.

Ett levande aktivitetshus i Jordbro är viktigare än nya bostäder, menar han, och han tycker det är fel att kommunen river skolan och säljer tomten.

Rädd att unga förlorar fritidsysselsättning

– Det är tragiskt när verksamheter som visar framfötterna i Jordbro drabbas. Vad kommer ungdomarna i Jordbro att göra i sommar? Vad kommer de göra om dagarna? säger Pa Modou Badjie

– Det verkar inte som att Haninge kommun fattar värdet i det vi ideella föreningar gör.

Omkring 100 ungdomar har kontinuerligt varit engagerade i Vägen ut det senaste året. Föreningen har förutom i Jordbro verksamhet i Skogås, Upplands Väsby och Nynäshamn.

I stället tar nu den nystartade ungkulturverksamheten Freezone Haninge över mycket av Jordbro-verksamheten från Vägen ut.

Det Jordbro behöver är mer för ungdomarna att göra, inte mindre

Pa Modou Badjie

Fakta

Byggnaden ska börja rivas i november

Gamla Jordbromalmsskolan har fungerat som kulturhus i Jordbro sedan skolan lades ned 2011.

I månadsskiftet oktober – november ska lokalerna vara helt tomma. Rivningen ska påbörjas i november. 400 bostäder ska byggas på platsen.

Även Jordbro bibliotek, fritidsgården och andra föreningar tvingas flytta.

– Jordbros kulturhus har haft både sina för- och nackdelar, men jag såg starten på något unikt här. Jag hoppas att det blir ett nytt aktivitetshus i Jordbro med likadan verksamhet, men med krav på samarbeten, säger Pa Modou Badjie.

– Vi har haft jättebra samarbeten med Haninge kommun tidigare, men de skjuter sig själva i foten när de river skolan. Det Jordbro behöver är mer för ungdomarna att göra, inte mindre.

Rivningen av den gamla skolan kostar Haninge kommun omkring 10 miljoner kronor att genomföra.