Tänd ett ljus. Det kan du göra i Sollentunas kyrkor, men några besök på gudstjänster blir det inte de närmaste veckorna. Foto: Stefan Källstigen

Pandemin tvingar kyrkan att satsa digitalt i jul

Från första advent och ända fram till jul brukar kyrkan ha ett späckat schema, men i år blir allt annorlunda på grund av coronapandemin – Tiden nu och till jul är vår största tid, vi brukar ha gudstjänster på löpande band, säger Andreas Salé, distriktschef i Kummelby kyrka.

  • Publicerad 05:40, 1 dec 2020

Redan i våras pausade många evenemang inom kyrkan i Sollentuna på grund av corona, och man började med livesändningar på internet med böner, psalmsång och andra konserter.

– Det är ett märkligt år på många sätt. Vi har ställt av och ställt på och pausat i omgångar. Men nu, när restriktionen är att max åtta personer får samlas, så är det mesta stängt, säger Andreas Salé.

Tända ljus är ok

Han berättar att fokus just nu är att kunna genomföra begravningar, som utgör ett undantag med ett tak på 20 personer, på ett värdigt sätt.

– Och så kan man komma och tända ljus i kyrkan. Vi har generösa öppettider så att det inte ska bli för mycket folk samtidigt. Det har varit väldigt uppskattat, säger Andreas Salé.

Därutöver prioriterar kyrkan att kunna genomföra själavårdssamtal med de som önskar, antingen via telefon eller i form av promenader.

– Vi vill nå dem som är ensamma, och särskilt nu då många är särskilt ensamma.

Digitala gudstjänster

Men några gudstjänster eller konserter med besökare i kyrkan blir det alltså inte de närmaste veckorna. I stället kommer kyrkan att ha digitala sändningar.

– Det blir gudstjänster, konserter och barnprogram, eller kanske inte barnprogram men sändningar för barn säger Andreas Salé.

Med start i dag, den 1 december, blir det även en digital julkalender med 24 olika musikaliska inslag med musikerna Ania Proskourina och Johannes Jareteg på Sollentuna församlings Facebooksida.

– Det är en sådan där kreativ sak som vi inte hade gjort i normala fall. Det brukar ju vara många julkonserter så här års, men det går ju inte nu, säger Andreas Salé.

Tre kyrkor fyller jämnt

På församlingens Facebooksida firas även tre kyrkor som fyller jämnt i december. Till varje jubileum läggs en film om respektive kyrka upp, och en adventsgudstjänst livesänds.

S:t Eriks kyrkas 90-årsjubileum firades i söndags. Turebergskyrkand 10-årsjubileum firas den andra advent (6 december) och slutligen uppmärksammas att Kummelby kyrka dyler 20 år den tredje advent (13 december).

Andreas Salé. Distriktschef i Kummelby kyrka. Foto: Arkivfoto

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50