Mats Norrbrand, vd för Håbohus är nöjd med upp­görelsen med Hyresgästföreningen Foto: Arkiv

Pandemin skjuter på hyreshöjning

Håbohus höjer hyran med 1,29 procent 2021. På grund av pandemin skjuter man dock på höjningen fram till sommaren.

  • Publicerad 10:09, 13 dec 2020

Snart inleds ett nytt år. Då brukar också hyran höjas för boende i hyresrätter. Nyligen avslutades förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Håbohus AB gällande hyresjustering för 2021. Parterna är överens om en höjning om 1,29 procent.  Men med anledning av den pandemi som länge har haft greppet om världen har bolaget gått med på att rabattera höjningen första halvåret. Det betyder att hyresgästerna får höjningen om 1,29 procent först i juli 2021.

Hyresgästföreningen är nöjd med uppgörelsen.

– I en pågående pandemi är det viktigt att tänka på den enskilde hyresgästens plånbok. Arbetslösheten har ökat kraftigt i kommunen och många har det tufft ekonomiskt. Genom att skjuta upp hyreshöjningen anser vi att Håbohus har visat en förståelse för den rådande situationen, säger Torbjörn Metsälä Lindell, ordförande i Hyresgästföreningen i Håbo kommun i ett uttalande.

Också Mats Norrbrand, vd för Håbohus AB är nöjd.

– Vi vill vara ett bolag med både hjärta och hjärna. Det viktiga för oss är att ha tillräckliga intäkter över tid för att fortsätta hålla våra bostadsområden attraktiva. Med denna uppgörelse får vi med det samtidigt som hyresgästerna får en lättnad i en tuff tid, det känns bra för oss, säger han.

Runt 12 000 lägenheter berörs av höjningen som innebär att den som i dag har en hyra på 6 000 kronor får en hyreshöjning på 77 kronor.

Håbohus

Håbohus AB är det kommunägda bostadsföretaget i Håbo kommun. Företaget har cirka 1 300 lägenheter i centralorten Bålsta, allt från 1 rum med pentry om 21 kvm till 5 rum och kök om 148 kvm. Dessutom har man lokaler för kontors- och affärsverksamhet.

Källa: Håbohus.se

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38