POPULÄRT. Oliver Modaresi-Hagström, 3, når precis upp till ringarna på Bamsegympan i Kvickentorpsskolan i Farsta. ETTA Foto: Sacharias Källdén

Pandemin kortar köerna till barnidrotten

Kullerbyttor bakåt och framåt och gunga i romerska ringar. Bamsegympan är i full gång, trots pandemin. Och här har alla som vill fått plats. Gymnastik brukar annars vara den idrott där barnen får köa. Men pandemin har gjort att det lättat något.

  • Publicerad 19:01, 6 mar 2021

Vi förlorar en hel generation gymnaster.

Årslånga köer för barn som vill börja idrotta är inget ovanligt i Stockholm. Men nu kan det ha lättat något.

Detta då många föreningar gått på sparlåga pandemiåret 2020, och därför har trycket minskat, enligt Roger Vintemar vid Riksidrottsförbundets Stockholmsdistrikt.

– Men samtidigt har få föreningar kunnat köra nyrekrytering som vanligt, säger han.

Ont om hallar och planer

Ofta är det bristen på anläggningar som sätter stopp för hur många barn idrottsföreningarna kan ta emot.

– Anläggningskrisen är störst i Stockholms innerstad. Samhällsplaneringen har inte hängt med, det finns allt fler barnfamiljer i stan, och barn tvingas åka längre och längre för att utöva sin idrott.

Populärt med gymnastik

Längst köer brukar det vara för barn som vill börja med gymnastik. Här kan köerna nu ha blivit ännu längre – men även kortare på en del håll.

– Många föreningar har fått begränsa gruppernas storlek, och då växer köerna på. Å andra sidan har många äldre barn droppat av under pandemin, och då har man kunnat fylla på med yngre barn, säger Daniel Glimverth vid Gymnastikförbundet.

Pandemin har slagit hårt mot gymnastiken, anser han:

– Vi förlorar en hel generation gymnaster.

Föräldrar får inte komma in

Farsta barn- och idrottsförening med 250 medlemmar mellan 3 och 12 år hör till dem som inte har någon kö. Mitt i får kika in på ett pass i Kvickentorpsskolans gymnastiksal.

13 barn med spring i benen har fått lämna sina föräldrar utanför och slår nu kullerbyttor, klättrar upp på plinten och hänger i ringar.

Ledaren Isabelle pustar lite över att hinna hjälpa alla barn av och på med kläder nu när pandemin sätter stopp för föräldramedverkan. En och annan behöver också lite tröst när inte mamma och pappa finns till hands.

Fotboll för alla

Fotboll är en annan idrott som lockar många barn. Sollentuna fotbollsklubb har 2 850 medlemmar 0–12 år, och här får alla som vill komma med, enligt kanslichef Christian Greus.

– Pandemin påverkade mest perioden då de yngre inte fick träna inomhus. En del lag har också valt att inte träna alls på grund av pandemin, säger han.

Bäst träna utomhus

Det som nu gäller för idrott för barn födda 2005 och senare är att den ska förläggas utomhus om det går, och är man inomhus ska man dela upp i mindre grupper och hålla avstånd.

Cuper och turneringar ska undvikas, men enstaka matcher/tävlingar kan hållas.

Behövs nystart

Roger Vintemar hoppas nu på en nystart för föreningarna och att barnen ska hitta tillbaka till sina idrotter, och att nya ska komma till.

Enligt honom behöver föreningarna stöd för att komma i fas efter pandemin, och Riksidrottsförbundets Stockholmsdistrikt har nu en dialog med kommunerna om att till exempel sänka hyrorna. Det kan också handla om att förlänga säsongen för en del idrotter.

PÅ SPÅNGEN. Oliver och Felix Modaresi-Hagström och alla barnen på Bamsegympan i Kvickentorpsskolan försöker ta sig över "ett stort kallt vatten". Foto: Sacharias Källdén

Simning och fotboll engagerar flest

Föreningar i distrikt Stockholm med flest medlemmar i åldrarna 0-12 år.

Södertörns simsällskap (Haninge): 5 851

GF Brommagymnasterna (Stockholm): 4 658

Fryshuset basket ungdomsklubb (Stockholm): 3 518

Hammarby IF fotbollförening (Stockholm): 3 400

Norrtulls sportklubb (Stockholm): 3 308

Väsby simsällskap (Upplands Väsby): 3 146

Simklubben Neptun (Stockholm): 3 047

Sollentuna fotbollsklubb (Sollentuna): 2 850

Solna Sundbyberg simsällskap 04 (Solna): 2 650

IFK Lidingö fotbollsklubb (Lidingö): 2 642

Källa: Idrottonline 2021

Visa merVisa mindre