Kompanjoner. Värmdöborna Johan Persson och Christer Ekelund driver Bistro Björkvik sedan 2020. Foto: Eva Tonström

Pandemin blev nyöppnade bistrons räddning

Det hade kunnat bli helvete, men det blev himmel. Så kan man beskriva Bistro Björkviks resa genom pandemin. Nu ser de fram emot en sommar med trängsel.

  • Publicerad 09:16, 16 jun 2022

När Johan Persson och Christer Ekelund skrev på hyreskontraktet för lokalerna vid Björkviks havsbad ute på Ingarö i början av år 2020, hade de ingen aning om vad som väntade. Att en av historiens värsta pandemier skulle bryta ut om bara två veckor.

– I början visste vi ju ingenting. Hur skulle det här utvecklas? Hur skulle det påverka oss? säger krögarparet som driver Bistro Björkvik.  

Fullt i restaurangen

De började renovera och fräscha upp och erbjuda lunchservering inne och ute. Ganska snart märkte de att den här coronapandemin skulle stanna ett tag. Det var bara att anpassa sig efter de regler som gällde och ta en månad i taget.

Det visade sig att många Ingaröbor plötsligt jobbade hemifrån, eller var permitterade, och kom till bistron för att äta. Till det kom alla stockholmare som flydde ut till sina fritidshus – många valde att flytta ut permanent – och pensionärer som behövde tillräckligt med yta för att kunna träffas. Och, förstås, hantverkarna som hade mer jobb än någonsin när alla ville bygga om och bygga ut.

Följden blev full restaurang från dag ett, enligt Johan Perssson.

– Man kan säga att pandemin gav oss en kickstart! Turisterna uteblev, men i stället var det Ingaröborna som kom hit.

Nu blir första sommaren helt fri från coronarestriktioner. I år har de utökat med 40 sittplatser, byggt ett nytt stort trädäck och drar igång after beach med liveband i slutet av juni.

– Det känns fantastiskt! Vi längtar efter trängsel, i positiv bemärkelse.

Stammisar. Lasse Larsson, Ronny Dahlgren och Tommy Björnström, som driver företag på Värmdö och Ingarö, äter lunch på Bistro Björkvik varje vecka. Här serverade av Johan Persson. Foto: Eva Tonström