När vår och sommar närmar sig är det allt fler som väljer cykeln som transportmedel. Pandemiåret har även gjort att fler cyklar i stället för att åka kollektivt.

Men ju fler som cyklar, desto fler cyklar kan tjuvarna stjäla.

Under förra året anmäldes fler cykelstölder än något år sedan 2005 i Sverige. Även på Norrmalm slogs rekord. Här ökade cykelstölderna med 48 procent under 2020, från 1028 anmälda stölder år 2019 till 1522 i fjol.

En tydlig pandemieffekt

Varför förra året blev ett cykelstöldernas rekordår finns det olika teorier om.

– Cykling har ökat under senaste året, vilket kan bero på ett utvecklat miljötänk hos individer och företag, säger Leila Baksi, brottsförebyggande samordnare vid polisen.

Dessutom finns en tydlig pandemieffekt:

– Ett svar handlar om tillgång och efterfrågan. Pandemin har gjort att det råder brist på nyproducerade cyklar och cykelhandlarna har svårt att leverera cyklar då efterfrågan är hög och andrahandsmarknaden är stor.

Leila Baksi konstaterar också att det idag finns fler dyra cyklar i omlopp, och att elcyklar har blivit populära. Brottsförebyggande rådet har för 2020 för första gången gett elcyklar en egen underkategori i statistiken. På Norrmalm stals 216 elcyklar förra året.

Pandemin fortsätter och det finns inga tecken på att cykelstölderna avtar i år. Fram till vecka 17 var 334 cykelstölder registrerade på Norrmalm och i Vasastan – då har den verkliga cykelsäsongen just börjat.

Det finns inga speciella geografiska platser som är särskilt utsatta, enligt Måns Gauffin, kommunpolis på Norrmalm.

– Det man kan säga är att det sker flest brott på platser där utbudet är stort och där många parkerar. Annars är det ganska utsmetat. Det har skett en del cykelstölder i Hagastaden och även vid Sveavägen, säger Måns Gauffin.

”Köp ett bra lås”

För att minska stöldrisken tipsar Leila Baksi om att ta in cyklarna i förråd över natten om man kan, parkera där det rör sig mycket folk och att bra lås kan vara avgörande för om cykeln blir stulen eller inte.

Jenny Österback vid Cykelringen på Torsgatan håller med. Hon säger att många som kommer in för att köpa en ny cykel har fått sin gamla stulen.

– Ett bra lås ska man absolut ha. Vi brukar rekommendera ett tjockt bygellås. Sedan är ju det bästa om man kan förvara sin cykel i ett cykelrum eller liknande. Det är dock ingen garanti – min familj har blivit av med två cyklar som stod i förråd.

”Kan aldrig vara helt trygg”

Cyklisten Peter Björkén har aldrig fått sin cykel stulen.

– Jag förvarar den inomhus och låser fast den ute om jag är och handlar. Det är ju ingen dyrgrip jag har utan en standardcykel. Men med en vinkelslip kan tjuven ändå knipsa av det kraftigaste låset, så man kan aldrig vara helt trygg, säger Peter Björkén som en gång satte fast en cykeltjuv.

– Jag såg hur personen snodde två cyklar vid Östra station, då ringde jag polisen och guidade dem rätt.