Ställer ut. Svensk-ungerska konstnärinnan Orsi Mild vid ett fotografi av sin tavla "Zahara" utanför butiken Kilimanjaro i Vällingby centrum. Till höger, syns ett fotografi av Ingrid Howards konstverk av ylle och bomullsgarn som blivit till en vårkappa med stickad klänning till. Foto: Hässelby-Vällingby konstklubb

Pandemianpassad konstutställning pågår i Vällingby

En coronasäker konstrunda pågår i Vällingby centrums skyltfönster. Det är första gången det arrangeras. Lokala konstnärer ligger bakom och i slutet av maj får man se konsten fysiskt.

  • Publicerad 16:42, 30 apr 2021

Kanske har du redan sett fotografierna? Nya konstverk av 18 konstnärer från Hässelby-Vällingby konstklubb har fotograferats och står i flera av Vällingby centrums skyltfönster.

Det rör sig främst om tavlor i akryl, olja, pastell, akvarell och kolpenna.

Finns på plats till slutet av maj

Fotografierna finns i skyltfönstren fram till och med den 23 maj.

– Centrumledningen kom med initiativet. Genom skyltfönstren blir det en coronasäker utställning som sedan avslutas med en fysisk utställning inne på Folkets hus, säger svensk-ungerska Orsi Mild som är en av konstnärerna som ställer ut.

Varför ställer ni inte originalverken i skyltfönstren?

– Det hade kanske inte varit någon fara att göra det, men det är en försäkringsfråga.

Pastellmålning. "Röd flicka" av Jimmy Lehmann, som är en av ett hundratal lokala konstnärer från Hässelby-Vällingby konstklubb. Foto: Hässelby-Vällingby konstklubb

Textil. Även av ylle och bomullsgarn kan man göra konst. Ingrid Howard ligger bakom denna vårkappa med en stickad klänning till. Foto: Hässelby-Vällingby konstklubb

Nytt vattenhål för konstsugna i västerort har öppnat

Konstnärerna är glada över centrumledningens initiativ.

– Annars märks inte konsten i centrum på samma sätt som för 20 år sedan. Vi gör allt vi kan för att lokala konstnärer ska få chansen att visa upp sig. Vi behöver ett levande kulturliv i västerort, säger Orsi Mild.

Varför märks inte konsten?

– Vi får inte ställa ut på Medborgarhuset Trappan längre, som Stadsteatern har hand om. De har bara ett par utställningar varje år med nya unga konstnärer. Men vi försöker samarbeta med Folkets hus, Vällingby centrum och Studio ABC:s konsthall. Och vi har ju varit involverade i Vårsalongen.

Utställningens final sker på Folkets hus

En karta över hur du ska gå fönsterrundan hittar du på Vällingby centrums hemsida eller på konstklubbens Facebook-sida.

Finalveckan av konstutställningen pågår på Vällingby Folkets hus mellan 24-30 maj. Öppettiderna är måndag-fredag klockan 12-19 och lördag-söndag klockan 12-16.

Susanne Fabricius akvarellmålning "Kopparkruka". Ett hundratal lokala konstnärer är medlemmar i Hässelby-Vällingby konstklubb. Foto: Hässelby-Vällingby konstklubb