Skräpigt. Pandemin och sommarvärmen bidrar till att nedskräpningen ökar. Foto: Mostphotos

Pandemi och sommarvärme – då ökar nedskräpningen

Ny statistik visar att antalet anmälningar om nedskräpning ökar för varje år i söderort. Och trenden ser ut att hålla i sig även 2021. För Skarpnäck och Farsta hamnade antalet anmälningar på nya toppnivåer under juni månad. Men Årsta-Enskede-Vantör avviker.

  • Publicerad 08:34, 23 jul 2021

Vi är glada att medborgarna anmäler när de ser någonting avvikande.

Egentligen är det inte konstigt att nedskräpningen ökat med tanke på att allt fler rör sig på gator, torg och i parker. Under hela pandemin har människor uppmanats att träffas utomhus istället för hemma hos varandra.

Ett beteende som nu håller i sig när sommaren visat sig från sin allra soligaste sida. Det förklarar Henrik Bondén, tf enhetschef gatudrift på trafikkontoret.

– Det har varit en fantastiskt sommar hittills och då brukar nedskräpningen öka. Sedan har pandemin varit en bidragande orsak när det körs ut mat i parkerna till exempel, säger han och tillägger att det även finns ett större perspektiv att ta i beaktande.

– Allt fler människor bor i Stockholm. Men samtidigt ökar insatserna från vår sida också, för att möta den ökande nedskräpningen, säger han.

Fler reagerar när de ser skräp

En stadsdel som dock avviker från trenden är Enskede-Årsta-Vantör där antalet anmälningar långsam rör sig nedåt. Henrik Bondén konstaterar att det kan finnas flera förklaringar men tror framför allt att en faktor har betydelse.  

– Det är mer grönytor i till exempel Farsta och Skarpnäck. Sedan är inte Årstafältet något rekreationsområde längre. Folk ligger inte där och solar och har picknick, menar han.

Men som sagt, i de flesta av stadens stadsdelar visar siffrorna på en brant uppgång snarare än långsam nedgång i antalet anmälningar.

Ljusglimten är att allt fler stockholmare faktiskt anmäler nedskräpning via stadens e-tjänst eller appen Tyck till. För Henrik Bondén är det positivt att fler människor väljer att reagera när de ser sådant som de vill uppmärksamma staden på.

– Vi är glada att medborgarna anmäler när de ser någonting avvikande, säger han. 

Statistik anmälan om nedskräpning

Skarpnäck
2018 40
2019 61
2020 144
2021 193
Farsta
2018 55
2019 112
2020 193
2021 201
Enskede Årsta Vantör
2018 79
2019 208
2020 198
2021 195

Siffrorna gäller gatumark under juni månadKälla: Trafikkontoret