Vissa hästar kan bli upp emot två meter i mankhöjd. Foto: Läsarbild Shire horse society

Pallplats för Haninges enda shirehästar

Therese Anderssons två shirehästar slutade tvåa och trea i dressyr- och utställningsklassen på tävlingen Shire horse show i Danmark.

  • Publicerad 11:24, 5 aug 2018

Vendelsöbon Therese Andersson  äger två shirehästar, även känd som världens största hästras. I början av augusti var hon på Europas största tävling och träff för shirehästar. Och båda hennes hästar placerade sig riktigt bra.

– Cindy och Fiona placerade sig tvåa och trea i både dressyrklassen och i utställningsklassen, säger Therese Andersson.

I dag finns det drygt 1 500 shirehästar kvar i världen och inom tio år beräknas hästrasen att vara utdöd. 27 hästar var med och tävlade på danska shire horse show.

– Det känns väldigt kul att mina hästar placerade sig så bra i väldigt tuff konkurrens. Att två av Europas finaste exemplar finns hos mig, känns helt ofattbart, sa Therese Andersson.

 

Fakta

Shirehäst

En shirehäst kan bli drygt två meter i mankhöjd, väger ungefär ett ton och härstammar från Derbyshire i England. Det som är karakteristiskt för hästen är hovskägget och det lugna temperamentet. Under 1500-talet användes hästen som en krigshäst. Under den industriella revolutionen användes hästen som en arbetshäst.

I slutet av 1800-talet började man föra stambok över de shirehästar som fanns kvar.

Källa: Svenska Shirehästföreningen
Visa merVisa mindre