Instängd. Sex trappor upp i en lägenhet i Gamla Enskede bor Magnus Fransson och hans fru Caroline Gottberg. Magnus kan inte ta sig ut när han går på kryckor. Foto: Pia Bispo

Påkörd av cyklist – bröt lårbenshalsen

Han skulle bara gå till vårdcentralen, men kom hem med en bruten lårbenshals. Magnus Fransson blev påkörd av en cyklist i Dalen. – Jag tror inte en enda cyklist sett att det är ett övergångsställe där, säger frun Caroline Gottberg.

  • Publicerad 16:31, 24 okt 2020

Cykelbanan används som en genomfartsled

Han berättar att han tittade sig för, utan att se någon cyklist. Men plötsligt dök mannen upp, någon halvmeter framför honom. Sedan small det.

Magnus Fransson tror att han slungades upp i luften, för att sedan landa på marken. Cyklisten ringde 112, varpå mycket folk samlades på platsen.

Efteråt väntade operation på Södersjukhuset och rehabilitering i Täby innan Magnus kunde komma hem nio dagar senare.

– Eftersom det är besöksförbud fick jag inte besöka honom. Men jag är glad att han sitter här bredvid mig och inte spräckte skallen och dog, säger Caroline Gottberg.

Frun också nära bli påkörd

Nu väntar totalt sex veckor på kryckor. Det kan ta 15 månader innan Magnus är helt återställd, men han är inställd på att kunna gå och köra bil när han lagt undan kryckorna.

– Jag måste ha den inställningen, annars kommer det ta ännu längre tid att bli återställd, säger han.

Olyckan inträffade i början av oktober, på ett övergångsställe vid en cykelväg mellan Ica och tunnelbanan i Dalens centrum. Både Magnus och Caroline anser att trafiksäkerheten behöver förbättras.

– Jag har själv varit nära på att bli påkörd av en cyklist där. Cykelbanan används som en genomfartsled, säger Caroline.

Bättre säkerhet väntar

Polisen utreder nu olyckan.

– Jag har ingen ilska mot cyklisten, men en väldig frustration över händelsen. Jag är ovan att be om hjälp också, nu kan jag inte ens bära en kaffekopp till soffan, säger Magnus Fransson.

Efter olyckan har staden varit vid olycksplatsen. Enligt Ulrika Persson, enhetschef på trafikplaneringsavdelningen, ska säkerheten förbättras.

– Men vi vet inte vad vi ska göra än. Trafikmiljön behöver utformas så att cyklister förstår att det är mycket fotgängare där och så att fotgängare förstår att det är cyklister där, säger hon.

Här small det. Cykelolyckan vid Dalens centrum inträffade vid övergångsstället vid Ica. Foto: Pia Bispo