Vill starta. Christian Clemens ser fram emot att dra igång verksamheten som vanligt igen. Foto: Mostphotos/Stockholmsmässan

Padeln kan bli kvar på Stockholmsmässan

I oktober öppnar Stockholmsmässan igen. Mässan har används till mycket under pandemin men trots det har förlusterna blivit stora. Nu ser vd:n Christian Clemens fram emot att dra igång. "Det är viktigt både för oss, besöksnäringen och branscherna vi jobbar med", säger han.

  • Publicerad 10:01, 14 sep 2021

I år kommer vi inte igång förrän väldigt sent

Nu öppnar snart Stockholmsmässan dörrarna igen. Den första stora eventet blir Seniormässan den 19–21 oktober.

Men trots att restriktionerna om antalet besökare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort den 29 september kommer de ändå vidta vissa försiktighetsåtgärder.

– Vi hade planerat att komma igång i oktober med våra första mässor och möten oavsett. Nu tittar vi på hur det ska se ut för att man ändå ska uppleva att det är säkert och tryggt när man kommer till oss. Exakt hur många besökare vi kommer ta emot går inte att säga, säger Stockholmsmässans vd Christian Clemens.

Sjukhussängar och padel

Under pandemin har mässan antagit många olika skepnader. Först byggdes ett fältsjukhus som aldrig behövde användas, förra julen agerade mässan paketombud och sedan startades en vaccinationsmottagning.

Sedan början av året finns där även 22 paddelbanor. Banorna kommer att stå kvar året ut och det finns även planer på att etablera padel där permanent.

Stora ekonomiska förluster

De temporära lösningarna drog in en del pengar. Exempelvis gav det oanvända fältsjukhuset dem intäkter på 74 miljoner. Men det går dock inte att jämföra med tidigare år menar Clemens. Förlusten under 2020 beräknas ligga på runt 190 miljoner.

– Det kommer nog att bli något liknande 2021. Förra året hann vi ha några ordinarie event men nu i år kommer vi inte igång förrän väldigt sent. Och vi har inte lika stora event på slutet av året som i början.

Taggad på omstart

Han ser dock hoppfullt på framtiden nu när de kan dra igång igen.

– Det känns fantastisk. Det är en viktig mötesplats både för oss och för branscherna vi jobbar med. Vi genererar även väldiga värden för Stockholms besöksnäring när det gäller hotell, restauranger, taxi och allt runt omkring, säger han.

Mässorna för allmänheten oktober 2021-mars 2022

Seniormässan: 19–21 oktober.

Gymnasiemässan: 25–27 november.

MC-mässan: 28–30 januari.

Stockholm furniture & Light fair: 8–12 februari.

Sy- & hantverksfestivalen: 25–27 februari.

Antikmässan: 10–13 mars.

Allt för sjön: 11–20 mars.

Nordiska trädgårdar: 31 mars–3 april.

Källa: Stockholmsmässan

Visa merVisa mindre