Inbitna. Martin och Hampus Hansson från Solna är redan stammisar på Huvudstas nya banor. Foto: Stefan Källstigen

Padelfeber i Solna och Sumpan

Intresset för padel har exploderat, och Solna och Sundbyberg hakar på. Två anläggningar har nyss öppnat och ytterligare sju banor är på gång.

  • Publicerad 12:15, 27 mar 2021

Det är en ganska rå förmiddag men bollar flyger över näten på alla de fyra utomhusbanorna i Huvudsta när Mitt i är på plats.

Martin och Hampus Hansson är far och son och bor alldeles intill. De jobbar respektive pluggar hemifrån och tar gärna ett set på håltimmen eller lunchen.

– Jag är glad nybörjare och tycker det här är ett kul sätt att röra sig på. Man sitter inne så mycket nu och behöver komma ut, säger Martin.

17-årige Hampus liknar sporten vid en blandning mellan tennis och tv-spelet Rocket league. Det är action, enkla regler och lätt att komma igång.

– Och så är det mysigt att vara utomhus. Det kommer att bli nice att spela här i sommar, säger han och slår en serv mot sin pappa.

Barnfamiljer och seniorer

Jojje Bretti Lundegard startade Padelgården i december efter att ha fått syn på den tomma grusplanen och sökt bygglov hos kommunen.

Alla typer av människor kommer och spelar, säger han.

– Det är barnfamiljer, seniorer, unga killar och tjejer. Det är det jag älskar med padel – alla kan spela. Du behöver ingen racketvana och så är det socialt. Många spelar för att umgås och ha roligt. Det behöver inte vara på blodigt allvar, säger han.

Femdubblat intresse

Hajpen bekräftas i statistik från Svenska Padelförbundet. I fjol bokades närmare en miljon banor, en femdubbling på två år.

Och fler börjar poppa upp i området.

I januari öppnade inomhusanläggningen Solna Padel Court vid Solna station. Det förbereds för tre banor på taket på Mall of Scandinavia som ska öppna i sommar, och i Ör i Sundbyberg pågår bygget av fyra banor.

– Vi planerar för invigning 1 juni. Men det är beroende av väder och andra oförutsedda händelser som kan försena, säger Charlotte Curatola, ordförande i Sundbybergs Tennisklubb som driver projektet tillsammans med Sundbybergs stad.

När banorna öppnar blir de Sundbybergs allra första padelställe.

– Det är fantastiskt kul. Vi har fått bra stöd från kommunen och det är många som frågat oss efter padel, så behovet finns ju. Och det är kul att kunna erbjuda en allmän bana också, säger Charlotte Curatola.

”En folksport”

Även om banor tillkommer tror Jojje Bretti Lundegard inte att det är någon ”padelbubbla” att vänta. Hajpen kanske avtar, men han märker att allt fler hittar till sporten

För Padelgårdens del hoppas han, när restriktionerna tillåter det, kunna dra igång padelaktiviteter för barn och unga.

Med tiden tror han att padeln kommer att jämställas med traditionella sporter.

– Jag hoppas det blir en OS-sport till slut. På tio års sikt är det inte alls omöjligt.

Här kan du spela

Solna station. Solna Padel court öppnade i januari 2021. Två inomhusbanor varav en singelbana. Kostnad: cirka 440 kronor per timme.

Huvudsta. Padelgården öppnade i december. Fyra utomhusbanor. Kostnad: cirka 400 kronor per timme.

Arenastaden. Anläggning med tre banor byggs på taket på Mall of Scandinavia. Öppnar i sommar.

Ör. Fyra banor byggs av Sundbybergs tennisklubb och Sundbybergs stad. På en av banorna får allmänheten spela gratis. Kostnad: 295-385 kronor i timmen. Öppnar i juni.

Bagartorp: Området vid rivna Bgartorpsskolan har blivit aktivitetsplats med bland annat padelbana. Fri för alla att använda, egen utrustning medtages.  

Visa merVisa mindre

Jojje Bretti Lundegard startade Padelgården i Solna. Foto: Stefan Källstigen