STAMMIS. Väsbybon Peter Lundström har blivit stammis i padelhallen. Foto: Stefan Källstigen

Padelboomen har nått Väsby – hemmajobbare ger högtryck

Padelboomen har även nått Väsby – med besked. Och trots att hallen på Johanneslundsvägen i Smedby är Stockholms största kan det vara svårt att få en kvällstid.

  • Publicerad 12:26, 28 mar 2021

Hallen har blivit som en ungdomsgård för alla åldrar.

I höstas öppnade Ultimate Padel en jättehall i Upplands Väsby, trycket på de 18 banorna var stort redan från början. Och det har inte minskat när många nu jobbar hemma.

– Nu har folk möjlighet att vara lite mer flexibla och kan boka mitt på dagen. Kvällstiderna är nästan alltid fullbokade, säger Felix Johansson på Ultimate Padel.

Sporten växer enormt. 2018 gjordes 190 000 bokningar av padelbanor i Sverige. I fjol bokades närmare en miljon banor, enligt Svenska Padelförbundet.

Inte så konstigt, tycker hallens båda grundare.

– Padel är lätt att lära sig och man kan snabbt få till ett bra spel. Det är även en aktivitet för hela familjen, säger Felix Johansson.

I takt med att restriktionerna har ökat har flera spelare tillkommit.

– I stället för att käka ute eller gå på bio bokar många en padeltid med kompisarna. Det har blivit en social grej i coronatider.

De har även märkt att många 17–20-åringar har börjat med padel som häng i stället för att vara ute på stan.

Stammis

En av stammisarna är Peter Lundström, välkänd profil i ”byn”, nytillträdd tränare i Väsby Hockey och med ett förflutet i Bollstanäs SK. Han spelar tre gånger i veckan och tycker att det har varit skönt med hallen eftersom så många andra sportaktiviteter har stängt ner.

– Hallen har blivit som en ungdomsgård för alla åldrar. Jag spelar med mina kompisar, men även mina döttrar och frun spelar här.

Men visst har pandemin påverkat även padeln, som måste rätta sig efter restriktionerna för att minska smittspridningen.

– De största förändringarna kom i mitten på november när det blev mer av skarpt läge. Då drog vi ner på events och aktiviteter som frukost- och lunchpadel. Planerade tävlingar fick skjutas upp, säger Felix Johansson.

Dessutom är omklädningsrummen stängda, hallen städas extra och det finns handsprit vid alla banor.

– Vi har även blivit ännu tydligare på att markera så att man kan hålla avstånd. Vi upplever att spelarna tar hänsyn och vi har även en fördel i och med att hallen är så stor.

Må bra

Enligt Emil får de många frågor om vad som sker framöver.

– Vi följer de allmänna råden och gör allt vi kan för att minska smittspridningen, men även allt för att folk ska vara aktiva och må bra.

Felix håller med.

– Det är många som spelar padel som kanske inte rör sig så mycket annars. Då får de in motion i vardagen. Bra för folkhälsan!

Det sägs vara en mansdominerad sport. Stämmer det?

– Här är det ungefär 35 procent kvinnor som spelar, men det ökar hela tiden. Det var lite synd att vi var tvungna att sluta med våra aktiviteter med instruktörer inklusive frukost och lunch. De lockade många kvinnliga spelare som träffades varje vecka.

PADEL. Emil Sigvardsson och Felix Johansson på Ultimate Padel i Upplands Väsby. Foto: Stefan Källstigen

2020 beräknades minst 500 000 svenskar ha provat padel.

2020 fanns över 500 padelhallar med totalt 1 500 padelbanor.

Det råder delade meningar om när padeln kom till Sverige. Enligt vissa började det i Båstad för runt tio år sedan. Enligt andra var det redan 1998, när en Båstadsbo snickrade en bana i plywood efter att han upptäckt sporten på en resa till Marbella.

Sporten har länge varit populär i både Latinamerika och i Spanien. Från Spanien spreds den sedan vidare norrut via semestrande turister.

Källa: Svenska padelförbundet/Dagens Nyheter

Visa merVisa mindre

PANDEMIN. Padeln är en av de sporter som kunnat utövas under pandemin. Foto: Stefan Källstigen