Roland Berndt ligger bakom aktionsgruppen Rädda Långsjöns grodor. Foto: Arkivbild

Paddpatrullen är redo för utryckning i Långsjö

Paddornas parningstid stundar och den livsfarliga vandringen över starkt trafikerade vägar ner till Långsjön väntar dem. Det närmar sig tid för utryckning för paddpatrullen i Långsjö.

  • Publicerad 11:30, 4 apr 2019

Det är nu, precis i början av april, som paddornas parningssäsong börjar. Då rasslar det i buskarna och ut vaggar långsamma paddor på väg tillbaka till vattnet där de en gång föddes. I Älvsjöområdet intill Långsjön är detta en vanlig syn på vårkanten. En annan är resterna av de paddor som inte klarar sig över vägen på sin vandring ner till vattnet.

– Vi har ansökt om varningsskyltar för att få folk att köra långsammare på de vägar som är extra utsatta. Men den beställningen har försenats, säger Helge Torstensen som sitter med i Älvsjös miljöråd.

Paddpatrullen i Långsjön

Miljörådet i Älvsjö är en del i vad som skulle kunna kallas Paddpatrullen i Långsjön. Men grundpelaren består av aktionsgruppen Rädda Långsjöns grodor. Sedan 2003 har de räddat paddor från en säker död genom att hjälpa dem över de mest trafikerade vägarna intill sjön. Framför allt handlar det om Myrvägen – Korksskruven – Stambanevägen och Långsjövägen – Svartlösavägen.

– I och med mitt engagemang i miljörådet och mitt intresse för djur och natur har det varit självklart att hjälpa till. Det här är ett sätt att göra något konkret. Men det är Roland Berndt, som startade aktionsgruppen, som ska ha all creed.

Larmar när paddorna dyker upp

Helge Torstensen har än så länge varit ute och patrullerat vid två tillfällen och berättar att paddvandringen just nu befinner sig i standby-läge i väntan på mildare väder. Utryckningarna samordnas över mejl från personer som bor längs med de mest utsatta vägarna. När paddorna dyker upp larmar de samtliga på mejllistan.

– Oftast kommer paddorna i stora grupper precis i skymningen. Under högsäsongen kan man få plocka i över 90 paddor i sin hink och sedan lämna av dem nere vid sjön, säger Helge Torstensen.

Paddvandringarna pågår från början av april fram till slutet på maj. Mest rörliga är paddorna under varma och fuktiga kvällar. Alla som vill är välkomna att delta. Utrustningen som krävs är en hink som kan täckas över med en handduk, kläder efter väder, tunna handskar och reflexväst.