karaktärer. På vandring genom historien. Skådespelarna Joanna Georgieva och Maximus Nilsson spelar historiska Huddingekaraktärer. Foto: Sacharias Källdén

På vandring genom Huddinges historia

Vill du träffa en kvinnlig 1800-talstjuv, ett fattigjon, Huddinges första lärare och patron Pehr som brände brännvin på Fullersta gård? Häng med på en vandring genom Huddinges historia!

  • Publicerad 15:55, 27 maj 2022

Carolina Forsmark, piga, inbrottstjuv och sömmerska. Patron Pehr, framgångsrik godsägare som bränner potatisbrännvin. Albert Theodor Edström, Huddinges första lärare. Anders Forsmark, pappa till Carolina, timmerman och senare fattigjon.

Där har du karaktärerna i det spännande historiska dramat som spelas av à la carte-teatern.

– Vi går tillbaka till 1800–talet där vi får reda på hur Huddinge blev till och blev det Huddinge som vi känner i dag, säger Maximus Nilsson som spelar de manliga karaktärerna.

Det är historierna bakom flera kända geografiska namn i Huddinge: Patron Pehr väg, Britas gränd från Pehrs fru Brita och Klaras gränd som är uppkallad efter deras dotter. Men också historien om mindre kända Huddingebor, som familjen Forsmark som levt i Huddinge i generationer.

Carolina Forsmark som är huvudkaraktär och den som leder vandringen. Carolina började som piga hos patron Pehr, men dömdes senare för stöld och satt i fängelse flera gånger, innan hon arbetade som sömmerska i slutet av sitt liv.

– Vi vill lyfta fram en fattig kvinna som inte hade uppmärksammats om vi inte gjort det här. Det var svårt att överleva som fattig och ogift kvinna på den tiden. Det var inte helt ovanligt att man snodde med sig saker från där man jobbade, säger Joanna Georgieva som spelar Carolina.

Roller. "Det svåraste är att hålla sig i en karaktär under hela vandringen", säger Joanna Georgieva som spelar Carolina Forsmark. Maximus Nilsson går in i rollen som 1800-talsläraren Albert Theodor Engström. Foto: Sacharias Källdén

Bild ur brottsregistret

Allt började med att Eliz Lindström, kulturutvecklare på kommunen som forskar i Huddinges historia på sin fritid, sökte igenom brottsregistret och hittade en bild på Carolina.

– Det finns väldigt få bilder på fattiga människor från den här tiden. När jag hittade bilden på Carolina började jag nysta i hennes historia. Sedan presenterade jag materialet för à la carte-teatern.

Vandringen börjar vid Fullersta gård som ägdes av patron Pehr. Han var en framgångsrik egenföretagare som gav bort mark till staten mot att det i gengäld byggdes en tågstation i Huddinge. Det gjorde det enklare för honom att transportera mjölk in till stan. Men han blev också rik på att bränna potatisbrännvin.

Vid Sjödalsparken får vi träffa Anders Forsmark och vid Skolmuseet väntar läraren Albert Theodor Edström.

Maximus får springa och byta om till de olika manliga karaktärerna längs vägen, medan Joanna är Carolina längs hela vandringen.

– Det svåraste är att hålla sig i karaktär mellan stoppen. Några barn som var med blev förvånade när jag sa att jag inte kunde räkna lika bra som dem, säger Joanna och skrattar.

I logen. Skådespelarna Maximus Nilsson och Joanna Georgieva förvandlas till sina karaktärer med hjälp av Linnea Haupt. Foto: Sacharias Källdén

Fortsättning följer

Förställningen har gjort succé och alla vandringar har sålt slut i ett nafs.

– Vi skulle göra fyra föreställningar, och nu har vi gjort 16. I höst ska vi spela den för skolklasser. Dessutom har vi fått förfrågan från Järfälla kommun om vi kan göra något liknande där, säger Linnea Haupt.

De kommer att släppa fler datum för vandringar i juni. Och som vilken succé-serie som helst blir det antagligen en uppföljare. Eliz Lindström har i alla fall rejält med stoff för en andra säsong av Huddinges historia.

– Jag har hittat ett syskonpar i brottsregistret som levde i Vårby gård. Och sedan har jag grävt fram en hel del kring patron Pehrs familj.

Minglar på Huddingedagen

Vill du träffa Carolina Forsmark och patron Pehr? Skådespearna kommer att mingla som sina karaktärer på Huddingedagen den 28 maj.

Fler föreställningar i juni kommer att släppas.

Vandringen tar 90 minuter. Den börjar vid Fullersta gård och slutar i Rådsparken. Det finns 25 platser per vandring.

Den dramatiserade historiska vandringen är ett samarbete mellan à la carte-teatern och Huddinge kommun.

Visa merVisa mindre

Carolina Forsmark Foto: Stockholmspolisens signalementsfotografier 1869-1920