Spridningen av coronaviruset har tagit ny fart och allt fler covid-19-sjuka behöver nu vård. 421 patienter ligger inne på sjukhus, enligt rapporten den 11 november, varav 34 på intensivvårdsavdelning.

Mitt i har pratat med olika delar av Stockholmsvården om situationen.

Amalia Askfors, specialistsjuksköterska, S:t Görans sjukhus:

– När jag gick hem i måndags med halsont hade vi fullt på de 50 platser som avdelats för covidsjuka. På iva fanns tre covidpatienter. Vi har fått stryka all planerad verksamhet inom kirurgi och ortopedi, och vårdavdelningarna har gjorts om till covidavdelningar.

När det var som värst i somras fanns 24 iva-platser. Hon berättar att hon då var "taggad" inför uppgiften.

– Det var lite skräckblandad förtjusning över att få lära sig något nytt.

Nu känner hon mest skräck.

– Vi har inte hunnit återhämta oss. Bara av att se skyddsutrustningen slungas man tillbaka. Jag träffade inte min familj på ett halvår. Jag tror inte att jag kommer att orka en gång till.

Emil Skoglund, sjuksköterska på Aisab som kör ambulans i centrala Stockholm:

– Smittökningen är klart oroande. Vi ser personer i 30–40-årsåldern som får tas in på intensiven och intuberas direkt. Det känns märkligt när man på fredagkvällen åker genom stan med någon svårt sjuk och ser alla som är ute och festar. De har ingen respekt för pandemin.

Det är stor skillnad nu mot i våras, säger han. Sjukhusens akutmottagningar har beredskap att ta emot covidsjuka, och det finns ett företag som sanerar ambulanserna, något som personalen förut fick göra efter varje körning.

– Den senaste veckan har varannan eller var tredje utryckning gällt misstänkta covidsjuka. Vi gör en bedömning på plats, många får stanna kvar hemma.

Emilia Germundsjö, sjuksköterska på vårdcentralen i Bro:

– Vi har en markant ökning av patienter som ringer och chattar, dubbelt så många vissa dagar. De vill ha råd, vägledning och bli provtagna.

I våras minskade antalet patienter på vårdcentralerna, då provtagning inte var möjlig och den som hade symtom råddes att stanna hemma. Men nu söker man vård.

– Vi har endast planerade besök. De kommer till oss med hosta, förkylningssymtom och luftvägsbesvär. Det är bra att människor söker vård innan de hinner bli riktigt dåliga. Nu har vi mer kunskap och upparbetade rutiner, och gott om skyddsutrustning, så det känns tryggt

Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm:

– Situationen är mycket allvarlig. Personalen drabbas ju också av den höga smittspridningen i samhället. De har nu jobbat i nio månader med en helt ny sjukdom, i full skyddsutrustning.

På Karolinska universitetssjukhuset vill de nu införa arbetspass om 12,5 timmar på intensivvårdsavdelningarna. Men enligt Björn Eriksson är det än så länge inte dags att införa ett allmänt krislägesavtal, som i våras, med extremt långa, och många pass.

– Men vi försöker hela tiden ligga steget före och planera för att det kan bli värre. Vi kan skala upp geriatriken, sjukhusen, hemsjukvården, och ställa in operationer. Vi har nu fler intensivvårdsplatser än de 90 som finns normalt, och det är fortfarande gott om ledig kapacitet.