På två balkonger odlar hon sommarens ranson av sallad

Med en balkong i söderläge och en betydligt skuggigare har Frida lärt sig att välja växter efter förutsättningar. Nergrävda växter, nässelvatten och urin är några av hennes knep för att odla hållbart.

  • Publicerad 19:00, 2 maj 2019

Förra sommaren var Frida självförsörjande på flera grönsaker, tack vare två balkonger. Den ena balkongen är inglasad med mycket ljus – ett perfekt växthus för värmeälskande tomater, gurkor och chili. Den andra balkong har skugga större delen av dagen och där satsar Frida bland annat på potatis och kålväxter.

– Jag har fortfarande kvar tomater i frysen, säger Frida när vi hälsar på i mitten av april.

På balkongen odlar Frida gurka, tomat, rödbetor och potatis. Foto: Åsa Sommarström

Då har hon precis börjat rusta upp för sommarsäsongen på balkongen. I fönstren i lägenheten är det fullt med små plantor som ska planteras ut så småningom. De första fröna planterades på nyårsdagen.

Det bästa med att odla på balkongen är att hon slipper skadedjur och ogräs till stor del.

För att jorden ska bli mer näringsrik gräver Frida ner död växter från ifjol. Foto: Åsa Sommarström

– Men det är dåligt med pollinerare så här högt upp. Då får man pollinera själv genom att ruska växterna. Jag funderar på att skaffa ett insektshotell.

En annan utmaning är utrymmet. Det gäller att prioritera och veta vilka grödor man själv vill äta. Örter och sallad odlar Frida helst på balkongen, även om hon numera har en kolonilott. Det vill man helst äta färsk och kunna plocka lite åt gången.

– Förra sommaren fick jag skörda mig ut på balkongen för det var växter överallt.

https://mitti.se/nyheter/hemligheten-tanto-odling-kiss-stockar/

Sommaren 2018 var Fridas soliga balkong lika tät som en djungel.

Än finns gott om spår av odlingssommaren 2018 kvar, på balkongen finns stora vissna tomatplantor. Då bryter Frida isär och gräver ner i jorden. De döda växterna multnar och blir ny näring till årets odling.

– Det gäller att undvika kemikalier och konstgödsel, det är inte kul när man vill äta det man odlar. Förra året gjorde jag guldvatten och nässelvatten.

Guldvatten är urin utspätt med vanligt vatten, men man måste vara medincinfri. Nässelvatten är helt enkelt ett knippe brännässlor som får dra i vattnet i några dagar, tills de löst upp sig. Ett tips är att använda ett gammalt örngott som en tepåsa för nässlorna. Båda är ekologiska och näringsrika alternativ om du inte har tillgång till djurgödsel men Frida har en varning för balkonodlaren.

– Tänk på grannarna, har du för mycket på en gång kan det lukta. Dessutom vill plantorna inte bli övergödda.

Frida började förså frön den första januari. Nu är det dags att plantera ut. Foto: Åsa Sommarström

Odling är en ny hobby för Frida. Det började förra året när hon köpte några fröpåsar. Tack vare odlarforum på sociala medier, poddar och böcker lärde hon sig snabbt och intresset växte. Nu säger hennes pojkvän att hon är odlignsmanisk.

https://mitti.se/nyheter/odling-hydroponisk-vatten-fiskbajs/

– Det är mycket man måste fixa med på våren. Men det är egentligen bara första året du behöver köpa grejer sen kan du få till egen jord och ta fröer från dina växter.

Ett tips för nybörjare är att hålla lite dagbok så du kommer ihåg när du har satt dina plantor, när det är dags att skörda och hur det gick. Frida lägger upp många bilder på Instagram för att hålla koll.

I april kunde Frida skörda jordärtskockor på balkongen. Foto: Frida Jonsson

Fridas kalender för balkongodling

1 januari: Började året med att plantera chili och kronärtskockor.

Januari: Planterade tomater. Första omgången glömde hon vattna men det fanns tid för att sätta nya frön.

Februari: Satte en första omgång salladsfrön. Sallad odlar Frida inne i fönstren från februari till november, eller så länge ljuseet tillåter.

Mars till april: Planterade gurkväxter och kålväxter.

April till maj: Dags att sätta ut plantorna på balkongen.

På den inglasade balkongen mår tomater, gurkor och chili bra. Foto: Åsa Sommarström