Kerstin och Tommy Broström tar plats i biografen. Filmen ska snart börja. Ett tiotal filmsugna biobesökare – alla minst 70 år – är här.

– Vi gillar att gå på bio och tycker att det är fantastiskt med de här visningarna. Vi är ganska rädda om oss på grund av corona. Man känner sig inlåst numera och det är skönt att komma ut några timmar, säger Kerstin.

De är tredje filmen de ser sedan filmföreningen började med visningar för dem som är 70 år eller äldre.

De känner sig trygga i salongen.

– Det är inte mycket folk här och biografen har gjort det bra med avspärrningar, säger Tommy.

Några rader framför dem sitter Dagny Tirén som bor i Skälsätra. Hon har börjat gå mer på bio under coronapandemin.

– Jag tycker om att gå på bio. Jag bor ensam och träffar inte så många. Här är det socialt, man pratar lite innan och efter.

Hon går både på visningar för äldre och visningar som riktar sig till alla.

– Jag känner mig lika coronasäker på båda. Det är så lite folk.

Stängde i våras

Bio Forellen har varit stängd en större del av våren. Tyresö filmföreningen beslutade i mars att slå igen för säsongen sex veckor tidigare än vanligt på grund av coronapandemin.

I slutet av augusti öppnade biografen igen, nu med avspärrade platser och till exempel mer städning, handsprit och färre besökare. Inte fler än 50 personer släpps in.

https://www.mitti.se/nyheter/bio-forellen-har-stangt/lmtcz!8279241/

– Vi har också tagit bort till exempel kontanter och dricka får man hämta själv. Vi försöker minimera kontaktytorna, säger biografmaskinisten Lars Österdahl som tillsammans med biografvärden Maria Aro jobbar i kväll.

Biografen har visningar öppna för alla på onsdagar och söndagar. Två torsdagar i månaden välkomnar biografen enbart dem som är 70 år eller äldre.

– Det har varit idel lovord och väldigt uppskattat, säger Lars.

Fyra visningar för äldre har hunnits med hittills.

– Vi har alla äldre i vår närhet och kände att vi måste kunna göra något för dem som har drabbats hårdast av restriktionerna, säger Maria.

Inte yngre får komma in

Inga som är yngre än 70 år släpps in under kvällarna. Det händer att folk får vända i dörren.

– Besökarna ska känna sig trygga med att inga yngre, som rör sig i samhället på ett annat sätt, kommer in, säger Maria.

På premiärvisningen för den äldre publiken kom närmare 50 biobesökare. Inte lika många besökte de kommande visningarna. Den här kvällen kommer ett tiotal.

– Det kan ju vara en dipp med anledningen av de nya rekommendationerna, säger Maria och syftar på de skärpta råd som kom för länet i slutet av oktober.

Räknar med att gå back

Tjugofyra personer är besökssnittet för samtliga visningar sedan biografen öppnade igen.

– Vi vet att bion betyder mycket för många i kommunen och ser bions sociala värde. Vi räknar med minussiffror den här hösten eftersom vi stort sätt har samma omkostnader, säger Maria Mellin, ordförande i filmföreningen.