Höstmörkret har sänkts sig över Apelvägen nära Strandtorget. Sju personer går in bland träden på tomten där Bo Aktivt hus planeras.

De bor i Tyresö, i Vendelsö, Bromma och Hammarby Sjöstad.

Alla hoppas de på att få flytta in i det planerade 55+-boendet med inglasad vinterträdgård.

– Vi står nog nu ungefär i trädgården, säger Irene Andersson.

Bestämde sig 2017

För tre år sedan bestämde hon sig att hon vill flytta till det planerade huset.

– Jag vill åt trädgården, möjligheter till aktiviteter, pool, läget och gemenskapen. Jag vill flytta medan jag fortfarande är kapabel att söka nya kontakter.

I 22 år har hon bott i sitt hus vid Erstaviken i Tyresö.

– Jag har fyllt 75 år och min make gick bort för fem år sedan. Jag är pigg och frisk men varje år känns tomten större och det är tufft med underhåll. Det är dags för en ny generation att ta vid. Bor jag kvar kommer hemtjänsten så småningom och flyttar på mig och då har jag inte ett val längre, säger Irene.

Planen för Apelvägen har stött och blötts.

För fem år sedan fick förvaltningen i uppdrag att ta fram en ny detaljplan för Apelvägen. Det landade i ett förslag med Bo Aktivts hus men också cirka 170 andra lägenheter, med Wallenstam som byggherre.

Fullmäktige röstade igenom planen hösten 2018, men beslutet upphävdes i våras av domstol.

Beslut på torsdag

Tidigare i höstas skulle Tyresös politiker ta ställning igen. Flera partier hade ändrat åsikt under de två gångna åren. Med minsta möjliga marginal gick planen igenom i kommunstyrelsen.

Torsdagen den 19 november ska frågan upp i fullmäktige igen. Skulle partierna hålla samma linje som i kommunstyrelsen röstas inte planen igenom.

– Det är en fars. Vi har drabbats av orimlig byråkrati och röstfiskeri, säger Irene.

– Jag vänder mig främst mot velandet fram och tillbaka, säger Rolf Wall.

Hälften bokade

Hälften av de 52 lägenheterna i projektet är bokade, enligt ansvarig mäklare.

För fyra år sedan bokades den första lägenheten. Året efter gjorde Irene detsamma, innan politikerna i Tyresö hade tagit ställning till detaljplanen.

– Jag har inte förbundit mig att köpa utan kan kliva av och få tillbaka allt utom 5 000. Jag tycker att det var bra att jag fick vara med i ett tidigt stadium, hellre det än att kastas in sent, säger hon.