– Inga mobiler, tack!

Rektorn Suzanne Gavin hejdar några elever på väg ut från skolan. Mobilförbudet gäller även skolgården.

Nya Internationella engelska skolan, som just har öppnat i Säpos gamla lokaler i Solna, har flera ordningsregler. Inga tuggummin eller kepsar. Man hälsar god morgon på sin lärare när man kommer och det ska vara ordning i klassrummen för bästa möjliga studiero.

Söktrycket har varit stort.

52 olika språk

Skolan är profilerad som tvåspråkig. Halva undervisningen är på engelska, vilket också är modersmål för många studenter.

Isabella Mason har just flyttat till Råsunda från Kalifornien. Hon börjar i sjuan och första intrycket är bra.

– Jag ville gå i en engelskspråkig skola, och det här var den som låg närmst. Jag tror jag kommer att trivas bra och ser fram emot att lära känna nya kompisar. Och så hoppas jag på bra betyg, det är viktigt, säger Isabella.

Mångfalden bland elever och personal är en styrka, tycker Suzanne Gavin.

– 52 språk talas här och hälften av lärarna kommer från andra länder än Sverige, säger hon.

Vara beredda att jobba hårt

62 procent av de cirka 600 eleverna är Solnabor. Att de sökt sig just hit kan bero på tvåspråkigheten och flera andra saker, menar Suzanne Gavin.

– Många vill ha struktur och tysta klassrum där man kan fokusera. Vissa börjar här för att Skytteholmsskolan stängde. För en del elever som gått i andra svenska skolor blir disciplinen här en ny erfarenhet. Eleverna här är ambitiösa, men man får vara beredd på att jobba hårt för sina mål. Vi har fantastiska lärare som hjälper var och en att nå dit.

Skolan är en av få i länet som inför betyg i årskurs fyra.

Enligt Suzanne Gavin lär sig nästan alla att uppskatta strukturen.

Även mobilförbudet, när de väl vant sig. Det handlar om säkerhet – mobbing och spridning av bilder i sociala medier hör inte hemma i skolmiljön, säger hon.

Coronaanpassat

Det har varit lite av ett pussel att coronaanpassa scheman och rutiner för att inte skapa stora samlingar i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Men att vara på plats betyder allt.

– Eleverna är så glada! Många från andra länder har inte varit i skolan på 18 månader. Pandemin har slagit hårt mot skolelever, det går inte att överblicka de konsekvenserna än, säger Suzanne Gavin.