Jones Noori och Lana Ardalan har öppnat ny butik och gläds åt mottagandet i Rönninge. Foto: Sacharias Källdén

På Rönninge torg möts gammalt och nytt

Det stora centrumprojektet i Rönninge befinner sig i slutfasen. Sist ut blir ett V-format bostadshus med 77 lägenheter. Mitt i besökte torget en timme en vacker vardagsförmiddag för att fånga in stämningen.

  • Publicerad 05:15, 19 nov 2020

Salembon Kjell Johansson är en av de första Mitt i träffar på Rönninge torg. Han har kommit hit för att möta upp dotter och barnbarn:

– Nya torget har blivit ett lyft. Förr var det inte ett riktigt torg här. Dessutom gillar jag sushi och jag gläds åt restaurangen som öppnat i torghuset.

Kjell Johansson har sällskap av hundarna i väntan på dottern och barnbarnet. Foto: Foto: Sacharias Källdén

Byggnader från tre generationer möts. Det gula Nära Ting-huset, det nya Torghuset och Bamsehuset i tegel. Det V-formade huset med 77 lägenheter kommer ta vid bakom Nära Ting-huset. Foto: Sacharias Källdén

Nytt pingisbord. Men ingen ny J-O Waldner syns till den här förmiddagen på torget. Foto: Sacharias Källdén

En bit från Kjell betraktar en ung man pingisbordet som är blött av regn.

– Jag har sett att kidsen hänger här vid bordet. Men jag har ännu inte sett någon spela. Var är racketen? Bordet ska nog mest se ballt ut, säger mannen innan han skyndar till pendeln.

Snett ovanför pingisbordet tittar Lotusblomman i mosaik ner på torget från Bamsehusets vägg. Blomman finns utpekad som besöksmål av Stockholms läns museum. Konstnären Rebecca Brandt handplockade 1 000 kilo sten i Grekland för att göra blomman.

Kjell Johansson ser också fram emot den lilla parken som ska anläggas vid Flaten, intill Skönviksparken. Har tar oss med för att visa platsen.

– Det kommer att bli bra, tänker jag.

Kjell Johansson tar oss med till den nya lilla parken som anläggs vid Flaten. Foto: Sacharias Källdén

Här anläggs den nya parken med brygga. Foto: Sacharias Källdén

Vid sjön Flaten i närheten av torget planeras för en liten park med vackra planteringar och bänkar så att besökarna ska kunna njuta av utsikten över den lilla sjön. Parkanläggningen är en del av det stora centrumprojektet, trots att det ligger lite vid sidan av.

När Mitt i besöker platsen har markarbetet påbörjats.

– Det kommer också att bli en brygga varifrån man kan kliva på sjön för skridskoåkning eller bad, förklarar kommunens projektledare Stefan Grahn på telefon samma dag.
 

Jones Noori och Lana Ardalan på apoteket. Foto: Sacharias Källdén

Turen går sedan tillbaka till torget. Ut ur det nya apoteket kommer en äldre dam som sedan knallar över till Coop-butiken.

– Vi är jätteglada över apoteket, säger hon.

Jones Noori och Lana Ardalan gläds åt mottagandet.

– Många äldre är glada över att slippa ta sig med bil eller färdtjänst till andra centrum. Och de ser utifrån torget om det är andra kunder inne i butiken eller inte, säger Lana.

Grannlokalen står forftarande tom.

– Vi har ännu inte sett till några där, säger Jones fundersamt.