På onsdag får Upplands-Bro nytt styre

M och L gav klara besked direkt efter valet: Alliansen är det enda alternativet. C och KD har öppnat upp för andra alternativ – men nu talar det mesta för en Allians i minoritet.

  • Publicerad 13:03, 16 okt 2018

Vid kommunfullmäktiges sammanträde på onsdag klockan 18.30 väljs nytt styre i Upplands-Bro. Då väljs bland annat ny ordförande samt ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen.

Ordförande blir vanligtvis en politiker från det största partiet ur segrande block. Moderaternas gruppledare Fredrik Kjos har tidigare öppnat upp för att ta över rollen från nuvarande ordförande Camilla Janson (S).

Inga ytterligare besked om eventuellt styre kommer dock ges innan onsdagen, berättar Fredrik Kjos (M) för Mitt i Upplands-Bro.

Motiveringen till att Alliansen ska styra har varit att högerblocket vuxit till det största, medan det rödgröna backat.

SD kan bli vågmästare

Efter valet har han varit tydlig med att Alliansen är det enda alternativet, trots att det i så fall blir ett minoritetsstyre – något som gäller i 92 av landets kommuner, enligt SKL.

Det innebär att SD i så fall skulle få en vågmästarroll, eftersom partiet kan fälla förslag från den styrande minoriteten om de röstar med en samlad rödgrön opposition.

L är överens med M, medan C och KD varit mer osäkra kring att ta över makten. Den nuvarande koalitionen mellan S, MP, C och KD är dock inte aktuell, då den förlorat egen majoritet.

Inga blocköverskridande samtal

Enligt både S och MP har det varit helt tyst från samtliga Allians-partier, trots samarbetet med både KD och C under senaste mandatperiod.

Jag beklagar att Alliansen låser sig fast i den förlegade blockpolitiken och att C och L som haft så hög svansföring i frågan om SD-inflytande inte ens har övervägt samtal över blockgränsen för att istället bilda en stabil majoritet för Upplands-Bros bästa”, skriver Sara Ridderstedt (MP), gruppledare, i ett mejl till Mitt i Upplands-Bro. 

Ny valberedning

Vid kommunfullmäktiges sammanträde väljs också ledamöter till valberedningen. Den har till uppgift att lämna förslag till kommunfullmäktige på ledamöter och ersättare i nämnder och bolagsstyrelser.

Nattarbete på Granhammarsvägen

Kortare stopp då farthinder asfalteras. Under kommande natt, det vill säga natten mot torsdag, så kommer asfaltering av farthinder att ske på Granhammarsvägen. Det här kommer att medföra kortare stopp i trafiken.onsdag 20/1 14:45

Hennes saknad blev till skrivcafé

Prisade författare föreläser och inspirerar den som vill skriva Rebecka Sandqvist saknade sitt skrivcafé. Till slut blev saknaden för stor och nu startar hon ett digitalt med sin partner Daniel Persson och intresset är stort. – Folk har redan börjat höra av sig...måndag 18/1 12:33