På måndag blir det stor folkfest

  • Publicerad 19:30, 3 jun 2016

Grillning, körsång, dansgille, trubaduruppträdande och gratis båttur över Mälaren. Skärholmens gård satsar som vanligt stort på att fira nationaldagen den 6 juni. Mängder av människor brukar sluta upp, och breda ut sina filtar i den stora trädgården.

Lena Wiklander, som arrenderar gården och bedriver verksamhet där tillsammans med sina vuxna barn, hoppas på folkfest även i år.

– Det brukar komma jättemycket folk, och det är otroligt roligt. Det är viktigt att fira vårt land och våra svenska traditioner, tycker jag. Dessutom ska man ta tag i alla anledningar som finns att fira, säger hon.

Tidigare hade Skärholmens hembygdsförening ett mindre firande på Skärholmens torg men sedan ungefär fem år samarbetar man också med Skärholmens stadsdelsförvaltning för att kunna slå på stort.

Sedan dess går bussar i skytteltrafik mellan Skärholmens torg och Skärholmens gård under hela nationaldagen, för att göra det lätt för människor att delta.

– Vi får otroligt mycket uppskattning från dem som kommer. Det är folk från många olika håll i världen, och de firar gärna Sverige. Det är ett väldigt flaggviftande, säger Lena Wiklander och skrattar.

Ett uppskattat inslag är båten som åker från Stadshuskajen klockan 11 lägger till vid Skärholmens gård. Efter en stund åker den tillbaka, och då åker många med.

– Klockan 13 åker den tillbaka till Skärholmens gård igen, så man får en gratis tur-och-retur-resa på sjön. Det är många som brukar passar på att ta en tur på sjön. Trubadurer underhåller ombord så det är trevligt, berättar Lena Wiklander.

Firandet vid gården pågår klockan 11–17. Musikunderhållning är ett bärande inslag, till exempel med Skärholmskören, kören Samklang och med elever från kulturskolan. Dagen avslutas med dans av Slagsta gille. Barnen kan dessutom hoppa hoppborg och rida på ponnyhästar, utan kostnad.

Blir man hungrig kan man köpa fika, grillad korv och kycklingspett – eller äta sin egen medhavda matsäck i trädgården.

– Det är jättemysigt att se alla som sitter på sina filtar i parken. Själv hinner jag inte sitta ner denna dag. Jag jobbar hårt, men det är roligt i alla fall! säger Lena Wiklander.