På lördag invigs MTB-banan i Hackstaskogen

Hackstaskogen är redan ett populärt friluftscentrum med motionsspår, discgolfbana och rastplatser. Nu blir det ännu bättre. I morgon invigs den nya mountainbikebanan, en hinderbana för löpare och ett utegym i Hacksta.

  • Publicerad 11:58, 10 aug 2018

Bandesignern Niklas Skogh började bygga MTB-banan i Hackstaskogen i september i fjol.

– Vi använder väldigt lite befintliga stigar, men det är en helt ny led vi bygger, sa Niklas Skogh när Lokaltidningen Mitt i träffade honom i skogen i oktober.

Bandet klipps klockan 10

Nu är banan alltså färdig och i morgon lördag är det invigning. Bandet klipps klockan 10 och därefter finns möjlighet att testa MTB-banan tillsammans med Niklas Skogh som finns på plats och kan tipsa om teknik och annat.
Kubben MTB Täby, som ofta tränar i Österåker, kommer att ha aktiva cyklister på plats och även de kan hjälpa till.

Ofta valfri svårighetsgrad

MTB-banan är anlagd för att vara rolig och utmanande för så många åkare som möjligt. Som åkare kan du i många passager välja mellan olika svårighetsgrader.
Svårighetsgraderna inom mountainbike följer samma färgsystem som i utförsåkning, från lättaste grön via blå och röd till svåraste svart. Spåret i Hacksta är blått med röda inslag.

4 kilometer medsols

Spåret slingrar sig 4 kilometer runt de yttre delarna av Hackstaskogen, i medsols riktning. På ett ställe passeras cykelbanan genom skogen, och på ett ställe Spånlötsvägen, men banan har fått fartdämpande åtgärder före varje korsning med tydliga skyltar och röjning för att inte sikten ska skymmas.

Testa även hinderbana och utegym

Utöver test av MTB-banan från klockan 11 finns flera andra aktiviteter i Hacksta på programmet på lördagen, och flera olika idrottsföreningar är på plats för att hjälpa till.
Klockan 10.15–11: Testa utegymet.
11: Testa mountainbikeorientering tillsammans med orienteringsföreningen.
12: Testa OCR (obstacle course racing) på kommunens nya hinderbana för terränglöpare.
13: Testa frisbeegolfens korthålsbana (discgolf).
13.30: En ny chans att följa med på en runda på MTB-banan.
Ingen föranmälan behövs när Österåkers kommun och lokala aktörer hälsar alla välkomna till en aktiv utedag i Hacksta.

Här kan ni se en film om MTB-banan, med designern Niklas Skogh: