Det finns fortfarande platser kvar om man skulle vilja vara med och löpa. Foto: Läsarbild Privat

På lördag är det dags för det sjunde Flatenloppet

På lördag är det dags för det sjunde Flatenloppet. Ett välgörenhetslopp för att motverka de tabun som finns kring psykisk ohälsa och beroendeproblematik.

  • Publicerad 17:22, 14 sep 2018

Flatenloppet är ett 5.8 kilometer långt löplopp runt sjön Flaten. Annelie Ståhl, en av personerna bakom arrangemanget, vill uppmärksamma psykisk ohälsa, medberoende, och missbruk. Det är därför som hon och Mars Rotegren arrangerar det årliga välgörenhetsloppet.

– Det är allt från små barn till pensionärer som är med och deltar och alla är välkomna att vara med, säger Annelie Ståhl.

2012 var första gången som loppet genomfördes och då var det 47 löpare som var med och sprang. I år tror Annelie att det kommer bli mellan 250 och 300 personer som tar sig runt sjön. Start och mål är vid Flatenloppets stora ingång. Vid klockan 13 ljuder startsignalen och man kan börja löpa, gå eller jogga. Alla som är med och deltar får en medalj.

– Vi springer för att bryta tystnaden kring beroende, missbruk, medberoende och psykisk ohälsa.

Nykter alkoholist

Annelie Ståhl är själv nykter alkoholist och på lördag är det tio år sedan som hon blev nykter.

– Flatenloppet är en av årets höjdpunkter. Det känns lite extra speciellt på lördag eftersom det är min tioårsdag som nykter.

Annelie engagerar sig mycket för de här ämnena. Hon driver Beroendepodden och sedan ett par månader tillbaka har hon startat Running4serenity, en träningsgrupp där man löper tillsammans för att motverka psykisk ohälsa .

– Vi är några som samlas på Kärrtorps IP för att träna. Det finns en gå-grupp, jogg-grupp och en löp-grupp. Alla är välkomna att träna med oss, vi börjar igen söndagen den 23 september, säger Annelie Ståhl.