Bänkarna vid Essinge Brogata lyser röda.

Jordgubbsröda passande nog, avslöjar Ulrika Fransson när hon berättar om hur idén att sälja bär kom till.

– Jag skulle måla om den här bänken och åkte för att köpa färg – då stod det att den var jordgubbsröd. Då tänkte jag ”ah, en jordgubbsbänk!”.

Nästa akt i denna bärhistoria var att åka till Årsta partihallar och jordgubbsförsäljaren Lindus.

– Jag sa att jag inte hade några pengar, men om jag fick köpa de första jordgubbarna på kredit så ska jag komma tillbaka hela sommaren. Redan efter första dagen kunde jag betala tillbaka, säger Ulrika.

Sedan skolavslutningen har det sålts jordgubbar på vid Essinge Brogata, vilket Sveriges Radio var först med att berätta. Och det är självbetjäning som gäller.

– Det är kanske bara på Lilla Essingen som det fungerar, säger Ulrika om lanthandels-upplägget där man kan ta en halv liter i det obemannade ståndet mot att man swishar 40 kronor.

Intäkterna går både till lokala och globala frågor.

– Den största delen går till pensionärerna på ön och projekt vi har. Vi skänker även pengar till föreningen OHSA i Afghanistan som hjälper ungdomar at utbilda sig.

På torsdagen före midsommar bjuder man dessutom på pavlovabakelser med hemgjord lemoncurd och flädersaft vid jordgubbsståndet.

Och så delar man ut midsommarkassar.

– Under högtider handlar vi matkassar till pensionärer och ensamstående mammor.

Vilka är vi?

– Ö-borna. Ofta är det jag som hittar på sakerna, men jag har ett gäng som alltid hakar på, säger Ulrika som även får stor hjälp av sambon Oscar Eriksson för att kunna få till bärförsäljningen.

Lågt pris

En som hakat på är Maj Flodin som kommer gående med dvärgpinschern Gezina. Hon går ofta och snyggar till bland bären, rensar och säljer lite när hon är ute med hunden.

– Det här är så trevligt.

Maj berättar att hon är uppvuxen på landet med gårdsbutik där man hämtade grönsaker och lade pengar i en burk.

– Öppenheten här är fantastisk och jag tror inte du har så mycket svinn,Ulrika?

– Inget alls än så länge faktiskt. Om jag sett på kvällen att det har saknats ett par lådor så har någon hojtat på gatan dagen efter och sagt att de hade inte swish. Då har jag fått pengar i stället.

Precis som tidigare år kommer Ulrika och hennes gäng att fixa sommaraktiviteter för Lilla Essingens barn.

– Vad det blir är inte helt spikat och klart än, utan det kommer efter midsommar, säger Ulrika som dock kan avslöja att bergatrollet bjuder på sagoläsning vid Månberget under sensommaren.

Klart är i alla fall att Ulrika, precis som tidigare somrar, har leksaker, badringar och gummibåtar att låna ut. Man kan komma förbi jordgubbsståndet eller söka upp Ulrika för att få veta vad som händer på Essingen i sommar eller för att låna grejer.

Att alla ska få ett riktigt sommarlov är en hjärtefråga, menar hon.

– Det är också därför vi har det låga priset. Alla pensionärer och barnfamiljer ska ha råd att sitta i gräset och äta jordgubbar.