Michael Persson är kyrkoherde för Västermalms församling. Foto: Jonas Sylvén-Möller

På Kungsholmen åker barn pulka – över gravarna

Livet möter döden. Vid Kungsholmens kyrka åker barn pulka – rakt över gravarna.

  • Publicerad 11:25, 1 feb 2019

Kyrkoherden Michael Persson står vid entrén till Kungsholms kyrka. Han blickar ut över kyrkogårdens östra sida, som är en snötäckt, sluttande backe.

– Det var inte så många spår här i dag, säger han.

– Eller där är ett, fortsätter han och pekar på två linjer i snön som ser ut att komma från en snowracer.

Så här års det ingen ovanlig syn att se barn, ungdomar och kanske en och annan förälder leka där Michael Persson pekar. Glada i hågen kastar de sig ner för slänten på pulkor, stjärtlappar och snowracers.

Ligger det människor begravda i den slänten?

– Ja. Åker man pulka nerför slänten så åker man över begravda människor, säger Michael Persson.

Livet och döden möts

Men kyrkoherden ser inga större problem med att det åks pulka på kyrkogården. Bara man är varsam och respektfull tycker han att det går an.

Däremot har han funderat på säkerhetsaspekten. Lite här och var sticker gravstenar upp och om ett barn dundrar in med en pulka i en sådan skulle skador kunna uppstå.

– Att kyrkogården används som pulkabacke kan vara ett sätt för livet och döden att mötas, säger Michael Persson.

Parkregler gäller

Om somrarna byter Stockholmarna pulkan mot picknick-filt, som de breder ut på stans kyrkogårdar, vilket Mitt i rapporterat om tidigare. 

Också Kungsholms kyrkas gräs är en populär plats att sola på under det varma halvåret, men även den saken tar Michael Persson med ro.

– Det är parkregler som gäller, det bestämde staden år 2015. Man får inte dricka alkohol och jag tycker inte man ska rasta hunden här; det är parkregler som gäller, så man får gå med hunden i koppel, säger han.