Många bullar ska bakas inför kanelbullens dag den 4 oktober. Foto: <

”På kanelbullens dag exploderar allt”

Den 4 oktober är det dags för kanelbullens dag, och förberedelserna är i full gång på söderorts konditorier. För Robin Delselius bageri i Enskede, som slog upp portarna i början av 2018, är det första gången man bakar inför bulldagen.

  • Publicerad 06:00, 4 okt 2018

– Det är första gången vi har öppet under kanelbullens dag så vi vet inte riktigt hur mycket bullar som kommer gå åt, vi sitter och räknar på det just nu. Men några tusen tror vi iallafall, säger Caroline Carlson som jobbar på bageriet.

Robin Delselius bageri slog upp portarna i februari i år i Gamla Enskede bageris lokaler, något som varit efterlängtat i området.

– Vi är ganska ensamma i området på att sälja bullar. Många köper ju sina bullar i matbutiker till exempel. Inget ont om de bullarna, men man vet inte vad man får på samma sätt. Tar jag en bulle här så vet jag att råvarorna är svenska och ekologiska, jag vet till och med vilken kvarn mjölet kommer ifrån, säger Caroline Carlson.

Caroline Carlson på Robin Delselius bageri.

Kanelbullens dag infördes 1999 av Hembakningsrådet. Tanken var att uppmuntra folk till att baka mera hemma, men även för att öka försäljningen av jäst, margarin och mjöl. De senaste åren har dagen blivit mer och mer populär, och mer än hälften av alla svenskar äter minst en kanelbulle den 4 oktober.

– Jag tycker att kanelbullens dag har sin charm för det är ju bara den dagen som det verkligen exploderar, även om de såklart säljs hela året. När det är fettisdagen tillexempel så kan vi sälja semlor från februari till påsk, säger Caroline Carlson.

Fakta

Det visste du inte om kanelbullens dag

 

  • Dagen instiftades 1999 av Hembakningsrådet. Syftet med kanelbullens dag var från början att få folk att baka mer hembakt, samt öka försäljningen av mjöl, jäst och margarin.
  • Det säljs cirka 7 miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag. 51 procent av svenskarna äter då minst en kanelbulle. Minst hälften av alla arbetsgivare bjuder sina anställda på kanelbullar på dagen.
  • Den vanligaste formen på kanelbullen är snurran. Knutbullen är dock äldre, och går att hitta så långt tillbaka som på 1600- och 1700-talet.
Källa: Mitt kök
Visa merVisa mindre