När det symboliska första spadtaget togs för Stadsängarnas senaste bostadshus fanns byggherrarna, representanter för Sigtuna kommun, media och flera av de framtida boende på plats.

Nu startar bygget av 53 lägenheter som ska stå klart för inflyttning under det första kvartalet 2023.

– Det har varit ett högt intresse för projektet och det känns väldigt roligt att vi tillsammans med de framtida grannarna och representanter från kommunen nu tagit det första spadtaget, säger Tommy Waldnert som är fastighetsutvecklare på OBOS.

Bin flyttar in

De nya bostäderna byggs naturnära och ha miljömärkningen Svanen. I mitten av fastigheten anläggs en innergård med plats för både odling och föreningens egna bikupor.

– Brf Honungskupan är ett spännande projekt med hållbarhet i fokus, säger Tommy Waldnert.

De 53 lägenheterna varierar mellan 49 och 100 kvadratmeter och hittills är 14 av dem sålda. Under tiden för bygget fortsätter försäljningen av resterande bostadsrätter.

900 bostäder

Brf Honungskupan är en del i hela det området som utgör den nya kommundelen Stadsängarna. Totalt planeras ungefär 900 bostäder med både hyres- och bostadsrättslägenheter, radhus och villor i området fram till början av 2030.

Enligt Mats Weibull (M), ordförande i bygg- och miljönämnden, ser man att byggtakten nu börjat dra igång ordentligt för den nya stadsdelen. Totalt väntas nästan 400 nya bostäder byggas i år och nästa år.

”Bra att det nu börjar röra på sig”

Mats Weibull berättade i somras att de 2018 kunde se ett minskat intresse för nyproduktion, men att det nu tagit fart.

Första inflyttningen ägde rum 2018 och sedan dess har flera fastigheter byggts färdig. Till höstterminsstarten stod även en ny skola och förskola klar i området. Förra helgen invigdes den nya padelhallen och i somras stod en helt ny bana för mountainbike klar i skogen bredvid.

Flera butiker, vårdcentral och och matställen har öppnat på torget.

– Det känns bra att utvecklingen i Stadsängarna nu tar fart och fortsätter med bara i årtvå attraktiva flerbostadsprojekt i den södra delen av området tillsammans med ett flertalsmåhus i den norra delen, säger Mats Weibull.

OBOS kommer att bygga tre olika projekt i området och Honungskupan är det första.