Musiker och poeter kommer för att uppträda på Kaskads öppna scen, men på senare tid har detta även varit spelplats för ståuppkomiker.

Och spannet kan vara ännu bredare, enligt arrangören Nathaniel Glasser Skog.

– Vi hade en man som löste Rubiks kub med fötterna, han var assnabb och gjorde det på en minut. Han tävlade i VM, det är stort i Finland.

Evenemangen hålls en gång i månaden per säsong. Nytt för i år är att Nathaniel har engagerat värdar från området, en för varje kväll.

"Ska ha kul"

I december är det journalisten, författaren, poddaren och Blackebergsbon Caroline Cederquist som håller i tyglarna. Hon ser fram emot att möta de kulturella själarna på Kaskad.

– Vi ska ju ha kul, säger hon med emfas.

Hennes förhoppning är att alla som kommer dit ska känna lust och energi när de kliver upp på scenen.

Hur lyckas du med det?

– Genom att vara lustfylld själv, jag tror att glädjen jag känner smittar av sig.

https://www.mitti.se/nyheter/tag-plats-nu-lattar-restriktionerna-i-vasterort/repuih!Y6TEEZUMzwmoDD@UfWdjHA/

Såväl amatörer som proffs är välkomna. Att det är öppen scen kan innebära att det blir lite mer nerv än på andra ställen, tror Nathaniel.

– Om det är någon som testar något för första gången är det spännande att se. Till skillnad från en pub i Gamla stan, där du har en väldigt polerad trubadur som kör covers, är det kanske mer originella låtar som artisten skrivit själv.

Själv fick han upp ögonen för konceptet när han bodde i New York. Där kunde evenemangen pågå till klockan tre på morgonen.

I Blackan är öppettiderna något blygsammare. Det hindrar inte Nathaniel från att drömma om stora ting, sådant som han menar är högst möjligt inom öppen scen-konceptet.

– Det kanske låter som en ”stretch”, men jag vet att när Bob Dylan hade skrivit alla låtar till Desire ville han testa dem inför en liten publik.

Lite på skoj säger han:

– Man vet aldrig om till exempel Bob Dylan kommer förbi och vill testa något nytt.

Gratis filmfestival

Oavsett hur det blir med den saken är denna höst en händelserik tid för Kaskad. Förutom öppen scen har Mitt i tidigare berättat om teatergruppen Kaskaderna som återgått till mer normal verksamhet efter att pandemirestriktionerna lättat.

Detsamma gäller filmvisningarna, där full publikkapacitet nu tillåts igen. I november anordnar biografen en filmfestival med syftet att belysa nationella minoriteter.

Det innebär gratis inträde för både småbarn, högstadie- och gymnasielever och övrigt folk. Festivalen äger rum den 22–24 november.