Strax innanför dörren till Återbruket finns fyndhörnan. En bit bort ligger syateljén där hyllor och skåp är fyllda med tyger, garn och gamla spetsar. En av besökarna har, i pandemins anda, passat på att sy sina egna munskydd.

Ska få oss att slösa mindre

Tanken med Återbruket är att stockholmarna ska bli mer miljövänliga och att saker som idag slängs ska kunna återanvändas, göras om eller återvinnas.

Här kan du lämna in saker som kan uppskattas av någon annan. Det kan exempelvis röra sig om kläder, porslin eller leksaker.

– Tanken är att vi ska lära oss att slösa mindre och förlänga livslängden på våra saker. Sådant man inte längre vill ha själv kan vara värdefullt för någon annan, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall, Svoa, som ansvarar för Återbruket.

Allt är gratis

En del saker som lämnas in hamnar i fyndhörnan så att besökare kan hämta dem direkt på plats. Andra, som inredning och mindre möbler, kan förhandsbokas via tjänsten Returfynd och sedan hämtas upp i Återbrukets lokaler. Alla saker är gratis.

– Det är perfekt om man flyttar hemifrån. Man får ta max tio saker och tanken är att man bara ska ta det man behöver istället för att köpa nytt, säger Karin Sundin, projektledare för Återbruket.

Olika verkstäder

En nyhet som skiljer Återbruket från andra återvinningscentraler i Stockholm är verkstäderna. Här finns tre olika verkstäder – en för textil, en för trä och en cykelverkstad. Där finns också verktyg och material som har lämnats in på någon av stadens återvinningsstationer.

– Man kan både fixa möbler och sy om kläder. Eller klippa och skapa helt nya saker och använda sin kreativitet. Tanken är att man ska kunna hjälpa varandra, säger Alexandra Fleetwood.

I verkstäderna är både barn och vuxna välkomna. Man kan även komma dit och pyssla med exempelvis pärlor eller ta med sig egen färg om man behöver måla om en stol.

I Skärholmens stadsdelsområde finns ingen cykelverkstad, men på Återbruket kan den som vill nu få låna verktyg och laga sin cykel själv. På Återbruket kan du även lämna in saker som går direkt till återvinning som exempelvis grovavfall, elektronik och plast.

Både sådant som kan återanvändas och återvinnas ska vara bärbart.