Staden ger p-vakterna i uppdrag att flytta på felparkerade elsparkcyklar Foto: Mitt i

P-vakter ska rensa bort elsparkcyklar från trottoarerna

Antalet elsparkcyklar i Stockholm har exploderat sedan i somras och nu finns ungefär 12 000 fordon på stans gator. Nu lanserar trafikkontoret en lösning för att försöka minska mängden felparkerade elsparkcyklar – parkeringsvakter.

  • Publicerad 04:49, 18 sep 2020

Sparkcyklar som dräller på stans trottoarer och gångvägar kan vara farliga för synskadade – som Marie-Louise som föll över en elsparkcykel på trottoaren och slog sig illa. De dumpade tvåhjulingarna får kritik från fler håll än så.

Synskadade Marie-Louise ramlade på sparkcykel på Östermalm. Foto: Olle Anrell.

I våras lanserades appen Felsparkerad som en reaktion på stöket och härom veckan sa oppositionsborgarrådet Jan Valeskog till DN att det råder anarki på Stockholms gator och krävde handling av trafikborgarråd Daniel Helldén (MP efter att det kommit fram att staden inte plockat bort ett enda felparkerat fordon sedan i höstas.

Helldén själv erkände i samma artikel att skräpande cyklar är ett problem.

200 p-vakter ska städa

Nu kommer trafikkontorets förslag på lösning. I ett försök ska de närmaste veckorna 200 av stadens omkring 300 parkeringsvakter städa undan felparkerade elsparkcyklar på trottoarerna. Det handlar om att ställa i ordning och röja upp, inte forsla bort dem som till exempel Solna stad gör.

– Vi börjar med en försöksperiod på två till tre veckor. Sen ska vi utvärdera och trimma systemet, säger Daniel Helldén (MP) till SVT.

Vill ta ut avgift

Målet är att på sikt ta betalt av bolagen som hyr ut elsparkcyklarna, fortsätter Helldén i SVT:

– Det här behövs också bearbetas i trafiknämnden och kommunfullmäktige innan vi kan börja debitera elsparkbolagen. Uppskattningsvis blir det omkring 300 kronor per elsparkcykel.