P-reglerna skapar semesterproblem

Lösningarna för att underlätta sommar- parkering i Solna har uteblivit och nu föreslår de socialdemokratiska oppositionsråden Arne Öberg och Sara Kukka-Salam att det inte ska städas under juli och augusti.

  • Publicerad 16:22, 5 jul 2017

Hela parkeringssystemet är både dåligt och jättejobbigt.

Parkeringsbekymren består för Solnaborna trots att den styrande alliansen i höstas backade från beslutet att utföra städ- och servicearbeten en dag i veckan. Istället skulle gatorna städas varannan vecka.

Ändå vittnar Solnabor
i dag om problemet att lämna bilen hemma, exempelvis för en semesterresa utomlands. Då behövs vänner eller grannar som kan flytta bilen under städdagen.

– Hela parkeringssystemet är både dåligt och jättejobbigt. Man måste hela tiden hålla koll på om det är udda eller jämn vecka. Som tur är tar vi bilen med oss på semestern, säger Malin Ljungqvist som bor i Råsunda.

De som inte kan ta med sig bilen, eller lösa bilflytten med vänner eller grannar, hänvisas av stadens kontaktcenter att parkera bilen på Arlanda. Där kostar en långtidsparkering cirka 800 kronor för två veckor.

– Arlanda är bara ett alternativ om man ska flyga. De som exempelvis väljer att ta tåg till västkusten, var ställer de bilen? Allianspartierna lovade i höstas
lösningar för semester-
parkering, det finns inga,
säger oppositionsrådet Sara
Kukka-Salam (S).

Hon menar att alla Solnabor är drabbade och att städbehovet på sommarhalvåret är överdrivet. Tekniska nämndens ordförande Magnus Persson (C) har en annan uppfattning.

– Jag ska vakta min tunga eftersom jag inte är helt insatt i deras förslag, men jag tycker att det är konstigt och förstår inte hur vi ska upprätthålla den standard vi vill ha utan städning under två månader. Vilket blir uppåt två och en halv månad om vi inte lägger in städdagar i slutet av juni och direkt i september, säger Magnus Persson.

Han hänvisar till beslutet från september 2016 och att nämndens Socialdemokrater då inte framförde något om två servicefria månader.

När tekniska nämnden i höstas beslutade om nytt system för servicedagar utlovades lösningar för semesterparkering. Hur blev det med dessa?

– Vi tittade på möjligheten att hyra platser av Signalisten, det har tjänstemännen inte gått i land med än, säger Magnus Persson.

På några av Solnas 292 gator var Socialdemokrater nyligen runt och placerade flygblad med budskap om servicefria månader – i vindrutan på parkerade bilar.

– Parkering är en jättestor fråga i Solna. Vi måste släppa prestigen och tillsammans komma fram till lösningar som underlättar för boende i Solna, säger Sara Kukka-Salam