P-patrull. Felparkerade elsparkcyklar ska snart börja flyttas undan av bolagen som hyr ut fordonen. Foto: Sacharias Källdén

P-patrull ska flytta felparkerade elsparkcyklar

Flera elsparkcykelbolag startar en gemensam parkeringspatrull som ska rensa upp bland felparkerade scootrar på stan.

  • Publicerad 07:48, 20 dec 2020

Det är de fem bolagen Bird, Bolt, Lime, Tier och Voi som tillsammans startar en patrull som ska flytta på elsparkcyklar som ligger slängda på gatan eller står illa till. Till en början är det två till fyra personer som ska patrullera i innerstan.

– Även en person kommer att hinna täcka ett relativt stort område och göra stor skillnad på några timmar. Patrullen ska inte bara ta hand om scootrar som ligger ner eller står i vägen utan den ska också se över platser där det parkerats väldigt många scootrar, säger Eric André är Sverigechef på företaget Voi.

"Löser inte hela problemet"

I vår, när allt fler elsparkcyklar väntas rulla ute på gatorna igen, kan parkeringskontrollanterna bli fler. Ambitionen är att de ska börja arbeta redan innan jul.

– Det här löser inte hela problemet men vi kommer en bit på vägen. Det är ändå ett stort steg att hela branschen går ihop tillsammans för att jobba med det här och vi kommer fortsätta att arbeta med staden för att se vad mer vi kan göra, säger Eric André.

2 000 elsparkcyklar får varningsljud

Initiativet välkomnas av trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

– För många stockholmare är elsparkcyklarna ett smidigt sätt att transportera sig i en komplicerad stad. Samtidigt behöver vi se till att de inte utgör en säkerhetsfara eller försämrar tillgängligheten i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.