Fyra timmars fri parkering med p-skiva har gällt på parkeringen vid Lövsta Koloniväg 2 sedan 2019, men i lokala Facebook-grupper anser många att p-vakterna blivit nitiska. Antalet utfärdade p-böter har också fördubblats under corona-året jämfört med året innan, enligt en uppskattning som Stockholm parkering gjort.

– Det beror på att parkeringen varit så pass full. Trycket har ökat på samtliga p-platser intill friluftsområdena och behovet av bevakning har ökat, säger Torbjörn Falksund som är avdelningschef för Stockholm parkerings yttre affärsområden.

Använts nattetid

Även nattetid har parkeringen använts. Det kommunala p-bolaget införde i januari p-förbud på nätterna.

– Lövstaspårets parkering ska inte användas till långtidsparkering. Man får inte stjäla platser, säger Torbjörn Falksund.

På Facebook har personer teorier om att staden gjort parkeringen till en ny "kassako". Det är fel att folk tvingas stressa och oroa sig för böter när de njuter i naturen, menar man.

"Såg hur de lappade i princip varenda bil. Vettiga medborgare och skattebetalare som bryr sig om hälsan och motionerar i närområdet straffas. Så tråkigt", skriver en kvinna.

Ingen "kassako"

Att staden medvetet försöker få in pengar via p-avgifter på Lövstaparkeringen slår Torbjörn Falksund ifrån sig.

– Parkeringen är ju fri att stå på och vi tjänar inget på den. Men 1 100 kronor är stadens parkeringskontrollsnivå och vi måste kontrollera att reglerna följs, säger han.

Av de hundratals Facebook-kommentarer som skrivits om parkeringen sista tiden finns också flera som beskriver den intensifierade bevakningen som positiv och att det är tydligt skyltat vad som gäller.