Malin Öndemark hämtar cykeln vid cykelparkeringen intill stationen. I dag kom hon med pendeln, men annars brukar hon cykla till arbetet som förlossningsläkare på Södersjukhuset.

Dels för motionen, dels för att undvika kollektivtrafiken under pandemin. Dessutom slipper hon leta p-plats på morgonen.

– Parkeringssituationen i Stuvsta är bedrövlig. Pendelparkeringen räcker inte till, den är full före 07 på morgongen. Folk står längs gatorna, man kan ju förstå att villaägare tycker att det är besvärligt, säger hon.

Infartsparkering försvann

Det började med att 100 p-platser i Stuvsta försvann eftersom det byggs seniorlägeheter och bostadsrätter på tomten där infartsparkeringen låg. Istället hänvisas pendlare till den mindre infartsparkeringen vid Stuvsta torg och till parkeringsplatser längs Stambanevägen.

Men det blev trångt på villagatorna i Stuvsta, då många ställer sig där. För att öka omsättningen på parkerade bilar och skapa bättre framkomlighet beslutade kommunen att införa p-avgifter på gatorna nära stationen.

P-avgifter på paus

Avgifterna skulle införas under 2020 och automater sattes upp i början av året. Men så blev det inte. På grund av coronapandemin har p-avgifterna lagts på is.

– Vi har märkt att parkeringstrycket i området har gått ner en del, vilket vi gissar beror på att fler jobbar hemifrån, säger Jon Hugmark, trafikingenjör på Huddinge kommun och fortsätter:

– Dessutom ser vi att många andra kommuner sänker avgifter och inför gratisparkering nu under pandemin. Att Huddinge då ska gå mot strömmen och införa taxor känns inte helt rätt.

Att p-avgifterna dröjer är ett besked som välkomnas av de Stuvstabor som Mitt i Huddinge träffar en fredagseftermiddag. Ingen av dem vi talar med vill ha avgifter – men däremot fler p-platser.

– Först var det ett väldigt tjat att folk skulle åka pendel och ställa bilen vid stationen. Sedan tog de bort pendelparkeringen och då räcker parkeringsplatserna inte till, säger Hans Wångberg

Däremot ska en ny infartsparkering anläggas i garaget under det nya bostadshuset som byggs, och som beräknas vara klart nästa år.