Grillägare. Två av Özcan Rhawis anställda på grillen blev nyligen vittnen till ett rån på torget. Foto: Mattias Kamgren

Özcan gör tummen upp för väktare

Stockholms stad anställer väktare som bland annat ska bevaka Hammarbyhöjden, Björkhagen och Kärrtorp. ”Jag tror väktare kan få folk att känna sig mer trygga här”, säger Özcan Rhawi på torggrillen i Hammarbyhöjden.

  • Publicerad 12:00, 22 jan 2021

Stockholms stad lägger fem miljoner kronor på att anställa väktare i de områden där de inte har fått tillstånd att sätta in ordningsvakter, vilket Mitt i skrev om på onsdagen.

Hammarbyhöjden, Björkhagen och Kärrtorp finns bland de områden där väktarna ska patrullera.

– Det har rapporterats in en del ordningsstörningar i de här områdena. Skadegörelse, stöldbrott och ungdomsgäng som sprider otrygg stämning. Det är den typen av brott som polisen inte har möjlighet att prioritera, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

Vad förväntar du dig att väktarna ska åstadkomma?

– Jag förväntar mig att de bidrar med synlighet av uniformerad personal vilket vi vet skapar trygghet. Jag hoppas också att de kan skapa kontakter med unga i de här områdena. Vid incidenter kan de rycka ut och kontakta polis om det behövs.

I Hammarbyhöjden tas nyheten emot positivt av de Mitt i Söderort pratar med.

– Jag har bara bott här i två månader och det känns väldigt lugnt, men om det finns en ökning av brott är det väl bra att svara på det med väktare. Jag tror det kan avskräcka, säger Anders Johansson, 34.

Blev vittnen till rån

Özcan Rhawi är en av ägarna till grillkiosken på torget vid tunnelbanan. Han tror också på idén.

– För min egen del är det lugnt men jag tror det finns folk som känner sig otrygga här. Två av mina anställda blev vittne till ett rån innan jul där en person blev knivhotad och tvingad att gå till bankomaten, berättar han.

En fördel med väktare är att de kan jobba även sent på natten medan ordningsvakter har begränsad arbetstid enligt tillstånden.

Totalt handlar det om tre patruller, sex väktare, som ingår i projektet och de har redan startat att patrullera.

Här sätter Stockholm in väktare för att öka tryggheten

Aktuella områden

Här har ordningsvakter nekats och där ska väktarna prioritera insatser.

Hornsbergs Strand

Rålambshovsparken

Citygatorna (Hamngatan, Sveavägen, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan)

Kungsträdgården

Axelsberg

Nybohovsbacken

Västertorp Södra

Liljeholmen (hela)

Mälarhöjden

Östberga torg

Kärrtorp

Björkhagen

Hammarbyhöjden

Visa merVisa mindre

Ordningsvakter kontra väktare

Ordningsvakter

Utbildas och förordnas av polisen. Det krävs tillstånd för ordningsvakter och de har begränsade polisiära befogenheter och får bland annat omhänderta personer som är berusande eller stör på allmän plats, samt lyder under Polismyndigheten. Ordningsvakter har rapporteringsskyldighet och ska lämna rapport om de får kännedom om brott

Väktare

Väktare får bara ingripa på samma sätt som vem som helst, så kallat envarsingripande. Det handlar om att gripa någon som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och kan tas på bar gärning eller flyende fot. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.

Källa: Polisen.se

VISA MINDRE

Visa merVisa mindre