Stockholms stad lägger fem miljoner kronor på att anställa väktare i de områden där de inte har fått tillstånd att sätta in ordningsvakter, vilket Mitt i skrev om på onsdagen.

Hammarbyhöjden, Björkhagen och Kärrtorp finns bland de områden där väktarna ska patrullera.

– Det har rapporterats in en del ordningsstörningar i de här områdena. Skadegörelse, stöldbrott och ungdomsgäng som sprider otrygg stämning. Det är den typen av brott som polisen inte har möjlighet att prioritera, säger Erik Slottner (KD), trygghetsborgarråd.

Vad förväntar du dig att väktarna ska åstadkomma?

– Jag förväntar mig att de bidrar med synlighet av uniformerad personal vilket vi vet skapar trygghet. Jag hoppas också att de kan skapa kontakter med unga i de här områdena. Vid incidenter kan de rycka ut och kontakta polis om det behövs.

I Hammarbyhöjden tas nyheten emot positivt av de Mitt i Söderort pratar med.

– Jag har bara bott här i två månader och det känns väldigt lugnt, men om det finns en ökning av brott är det väl bra att svara på det med väktare. Jag tror det kan avskräcka, säger Anders Johansson, 34.

Blev vittnen till rån

Özcan Rhawi är en av ägarna till grillkiosken på torget vid tunnelbanan. Han tror också på idén.

– För min egen del är det lugnt men jag tror det finns folk som känner sig otrygga här. Två av mina anställda blev vittne till ett rån innan jul där en person blev knivhotad och tvingad att gå till bankomaten, berättar han.

En fördel med väktare är att de kan jobba även sent på natten medan ordningsvakter har begränsad arbetstid enligt tillstånden.

Totalt handlar det om tre patruller, sex väktare, som ingår i projektet och de har redan startat att patrullera.

https://www.mitti.se/nyheter/har-satter-stockholm-in-vaktare-for-att-oka-tryggheten/repuam!QeAtij7E2sYx2B2Btk8VEA/