Det var i mars som Skolinspektionen beslutade om att stänga Jacobiskolan – tidigare Al-Azharskolan – i Vällingby till sommaren, vilket Mitt i rapporterat om tidigare.

Omkring 700 elever berörs av beslutet. Runt 400 av dem bor i Järva och majoriteten av resterande elever bor i västerort. Alla elever som är folkbokförda i Stockholms stad erbjöds redan i våras en kommunal skolplats i den stadsdel som eleven är skriven i.

Får inte ta över

I maj stod det klart att det nya bolaget Lakegrove ville köpa upp delar av verksamheten och fortsätta bedriva skola i Jacobis lokaler. Men i juli beslutade Skolinspektionen att neka bolaget tillstånd, då myndigheten inte fått in varken dokumentation, affärsavtal eller lånegarantier.

Eftersom det varit oklart vad som händer med skolan till hösten har en del av eleverna ännu inte tackat ja eller nej till den plats de blivit blivit erbjuden.

Har kvar sin plats

I nuläget finns det ingen heltäckande bild av hur många elever som svarat på sitt erbjudande, uppger Teddy Söderberg, grundskolechef för Spånga, Vällingby och Hässelby. Det är något som blir klarare närmare skolstarten den 18 augusti, menar han.

Däremot är en sak helt säker:

– Alla har kvar den plats de blivit erbjudna, säger han.

Om en elev inte skulle dyka upp vid skolstart startar en så kallad skolpliktsbevakning. Då kontrolleras det bland annat om eleven är inskriven på någon annan skola och vårdnadshavarna kontaktas.

– Inga elever kommer falla mellan stolarna, utan det faller tillbaka på den kommunala huvudmannen, säger Teddy Söderberg.

Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharstiftelsen, som tidigare drev undervisningen har överklagat Skolinspektionens beslut om stängningen och har begärt om en muntlig förhandling i förvaltningsrätten 23 augusti.