Hemtrevligt. Att inredningen är personlig har en förklaring – lokalerna var tidigare en privatbostad. Foto: Karin Nilsson

Oviss framtid för Sturekatten

I början av mars gick anrika konditoriet Sturekatten i konkurs. Än så länge är det oklart vad som ska hända med lokalerna. – Allt står kvar så länge, säger fastighetsägaren till Mitt i Östermalm.

  • Publicerad 14:39, 30 apr 2021

Det var den 5 mars som Stockholms tingsrätt försatte bolaget som drivit Sturekatten i konkurs. Sedan dess har många undrat vad som ska hända med de vackra lokalerna och den personliga inredning som härstammar från den tid då de fungerade som privatbostad.

Blir det en ny aktör som driver konditoriet vidare i samma anda? Eller blir det en franchise-kedja som tar över – eller något helt annat?

Konkursförvaltaren har varit förtegen om processen men bekräftar nu att konkursboet inte längre har kvar hyreskontraktet. Fastighetsägaren Lars Magnusson har dock ännu inget besked om Sturekattens framtid.

– Just nu pågår det lite röjningsarbete, men möbler och inventarier står kvar och lär göra det tills det blir klart vad som ska hända.

Söker du en annan hyresgäst som kan fortsätta driva konditoriet?

– Det är som sagt inte klart ännu. Tills vidare står lokalen tom, säger Lars Magnusson.

Beskedet om Sturekattens konkurs väckte starka känslor och tusentals reaktioner på sociala medier.

"Neeeej! Vår familj har fikat där ”i generationer”. Hade velat gå dit fler gånger med tonårsdottern", skrev en läsare på Mitt i:s Facebooksida.

Många vittnade om att Sturekatten, med sitt unika arv, hade en speciell plats i deras hjärtan.

"Oh vilka fina minnen genom livet! Först tonårs och ungdomsåren när man träffades för att umgås i någon av alla trivsamma hörnor i den hemlika miljön. Senare i livet tillsammans med mamma efter hennes regelbundna besök hos professorn på läkarhuset några steg högre upp på Riddarbacken", skrev en annan.

Stängt. I början av mars möttes fikasugna av ett anslag på den stängda dörren. Foto: Pekka Pääkkö

Atmosfär. Sturekattens inredning liknar ingen annan. Foto: Karin Nilsson