Oviss framtid för Rissneambassadörerna

Rissneambassadörerna har minskat utanförskapet och sysselsatt barn och unga, enligt en utredning. Andra kommuner har visat intresse för projektet. Men nu sätts verksamheten på paus. – Ett hårt slag mot Rissne, säger verksamhetsansvarige Jennifer Jerez.

  • Publicerad 15:05, 16 feb 2017

Rissneambassadörerna startade 2014 med målet att ge Rissnes barn och unga en meningsfull fritid och öka tryggheten i stadsdelen. 20 unga vuxna har under åren jobbat som ambassadörer. De har anordnat aktiviteter – allt från fotbollsturneringar och jul- och valborgsfiranden till politikerkvällar och quiz – och är förebilder för yngre.

Men när en tredje kull ambassadörer skulle anställas efter julledigheten tog det plötsligt stopp.

– Vi skulle precis starta rekryteringen och hade förberett utbildningar när jag fick ett samtal om att Rissneambassadörerna pausats för att hela verksamheten ska ses över. Det blev en väldigt märklig situation, säger Jennifer Jerez, verksamhetsansvarig.

Jennifer Jerez, verksamhetsansvarig.

Beskedet kom oväntat, berättar hon och kollegan David Gerges. De hade inte fått några signaler om att det funnits något missnöje.

Oron är nu stor bland Rissnes barn och unga som kommer till fritidsgården Hundra74an där mycket av verksamheten äger rum.

–  De är uppgivna och besvikna och förstår inte varför det inte finns några ambassadörer längre. Vi har inga bra förklaringar att ge dem. Allt arbete vi gjort de här åren, många känner att det varit förgäves. Det här är ett hårt slag mot Rissne, säger Jennifer Jerez.

Så sent som i december kom en extern utvärdering av Rissneambassadörerna som visade att de bidragit till ett minskat utanförskap i Rissne. Fritidsaktiviteterna har ökat och ambassadörernas anställning har lett till jobb och/eller studiemotivation, står i rapporten.

Men ordförandena för de nämnder som ansvarar för verksamheten, social- och arbetsmarknad samt kultur- och fritid, har bestämt att rapporten ska analyseras. Projektet behöver vässas och förbättras säger de, utan att kunna vara mer specifika.

I mars väntas ett förslag för Rissneambassadörernas framtid vara klart. I väntan på det är verksamheten i standby-läge. Svårigheten att planera utan nya ambassadörer har fått effekt. Sportlovsprogrammet har halverats och filmfestivalen är inställd.

Men kommunalrådet Johan Storåkers (L) ser inget konstigt i förfarandet.

– Från politikens håll har det inte getts några löften om att man kan fortsätta med Rissneambassadörerna i exakt samma form. Nu jobbar man intensivt på med analysen om vad vi kan göra bättre, säger han.

Kommer Rissneambassadörerna att finnas kvar?

– Vi ska ha något liknande, det tror jag absolut. Det finns en hel del som varit positivt, men också förbättringspotential.

Kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) anser att Rissneambassadörerna saknar mål.

– Problemet är att man anslagit flera miljoner år efter år utan att ha en plan. Det är orimligt att använda en massa skattepengar utan att veta vad som ska åstadkommas, säger han.

Jennifer Jerez säger att de jobbat efter tydliga mål, och nått många.

– Politikerna vill ha mätbara resultat. Vi har dem: andelen tjejer på fritidsgården är 43 procent idag jämfört med nästan inga för ett år sedan. Alla ambassadörer har gått vidare till jobb eller studier. Vi har anordnat 40 aktiviteter per år, 500 personer kom på vårt valborgsfirande. Vilka mål har vi inte uppfyllt?

Socialdemokraterna ville för 2017 starta projektet i flera stadsdelar, Vänsterpartiet anser att de haft stor betydelse.

– Projektet har satt staden i en helt annan kontakt med ungdomar. Målet är ett lugnare och tryggare Rissne, och att sätta unga i arbete. Utredningar har visat att det varit väldigt positivt, så vad är problemet? säger oppositionsrådet Jesper Wiklund (V).

 

”Det var noll gemenskap i Rissne förrut”, säger Pamela och Nahom som båda varit Rissneambassadörer.

Nahom Fessahaye, 21, och Pamela Gorgis, 20, har båda varit Rissneambassadörer. De anser att projektet förändrat Rissne. Fyra dagar i veckan kommer barn och unga till Hundra74an för att umgås, träna, spela spel och delta i aktiviteter. Större arrangemang kan samla hundratals.

– Det var noll gemenskap i Rissne förut. Att växa upp här var tråkigt. Nu finns det en massa att göra, det märks att det är uppskattat, säger Pamela.

För sin egen del har det varit en viktig fot in i vuxenlivet. Nu gör hon praktik på Rädda Barnen.

– Det har fått mig att vilja plugga vidare till socionom. Jag vill jobba med unga tjejer som behöver stöd.

Nahoms år som ambassadör har betytt mycket, säger han. Efteråt har han föreläst om projektet i andra städer och hållit i ett seminarium om stadsutveckling. Extrajobben på simhallen och som fritidsledare är också följder.

De har svårt att förstå vad politikerna vill förändra med Rissneambassadörerna och önskar att de lyssnat mer på dem.

– Det här visar att politikerna inte tänker på barn och ungas bästa, säger Pamela.

– Nu hamnar vi på ruta ett igen. Vi kan inte planera nya aktiviteter för barnen, och vi förstår inte vad felet är, säger Nahom.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10