SVÅRSÅLT. 28 stycken bostäder planerades byggas på taket på Sankt Eriksgatan 34-38, men nu har byggbolaget Axxonen Properties gått i konkurs.. Foto: Axxonen Properties

Oviss framtid för nya lyxlyor på Kungsholmen

Framtiden för de planerade lyxlägenheterna vid St Eriksgatan är oviss. Byggbolaget har gått i konkurs. Nu tar fastighetsägaren över.

  • Publicerad 18:31, 25 jun 2018

Som Vårt Kungsholmen tidigare kunde berätta gick försäljningen av de planerade lyxlägenheterna som är tänkta att byggas på Daglivshuset vid St Eriksgatan trögt. Bara 5 av 28 lägenheter i projektet som kallades Altitude var sålda. Nu har byggbolaget Axxonen gått i konkurs, vilket sajten E55 var först med att rapportera.

Svårt sälja lyxiga taklyor på Kungsholmen

Ett hårt slag för många av de investerare som tillsammans lagt 20 miljoner i crowdfunding till projektet via plattformen Tessin. Enligt E55 har investerare från plattformen även köpt preferensaktier i Axxonen för 50 miljoner kronor. 

”Vi har gjort vårt yttersta, inklusive att försöka omförhandla avtalsvillkoren med säljaren och pröva alternativa affärsmodeller, tyvärr är vi nu i ett läge där vi måste lägga ner både projektet och vår verksamhet. Våra lägenheter är inte säljbara på ritning till kommersiellt gångbara marginaler i dagens marknad”, skrev Axxonens vd Markus Klasson i ett mail till sajten.

Nu är det klart att Centria, som äger fastigheten Grinden 21, tar tillbaka byggrätten på taket som man sålde till Axxonen. Enligt Centrias fastighetschef Carl Åhman äger de nu projektet till hundra procent.

– För närvarande undersöker vi olika alternativ för hur vi skall gå vidare med byggrätten. Ett alternativ kan vara att vi bygger det själva då det är ett unikt och spännande projekt, skriver han i ett mejl till Vårt Kungsholmen.

När tror du att ni vet mer vilken väg ni kommer gå, sälja igen eller bygga själva?

– Jag hoppas att vi så snart som möjligt vet vilken väg vi kommer gå. I dagsläget kan jag inte svara på när vi vet om vi kommer sälja eller bygga i egen regi. Vi har blivit uppvaktade av flera aktörer och arbetar med frågan. 

Vad innebär det här för projektets utseende, kommer det bli helt nytt eller är det samma upplägg som gäller kring utseende/antal lägenheter?

– Det finns ett färdigt bygglov vilket man bör förhålla sig till i största möjliga mån.

Sedan tidigare är det klart att Oscar Properties tar tillbaka sitt projekt Biografen Penthouses, som man sålde till Axxonen för 125 miljoner kronor, efter konkursen.

De tar tillbaka lyxprojektet på Östermalm