Huddinge har i fem arrendatorgårdar; Balingsholm, Björksättra, Kastellet, Lissma och Lövsta gård. Åtminstone fram till nu.

När arrendet nu går ut för Björsättra blir det fyra. Arrendeavtalen förlängs i femårsperioder och har precis omförhandlats för Balingsholm.

Kommunen har ingen avsikt att göra sig av med gårdarna, men det fanns flera orsaker till att man inte ville fortsätta att arrendera ut Björksättra.

– Vi bedömer att det skulle vara svårt att bedriva ett ekonomisk hållbart jordbruk där, säger Toralf Nilsson, teknisk direktör.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-har-bonderna-lamnat-bjorksattra-gard/repvch!4G0tWv@V6m7hX3NaNnhNeg/

Byggandet av Tvärförbindelse Södertörn innebär att delar av Björksättras jordbruksmark tas i anspråk, men även betesmark för ridskolorna i Sundby och Gladö påverkas, vilket innebär att kommunen behöver hitta ny betesmark för dem. Exploateringen av Glömstadalen innebär att Balingsholm också förlorar mark, som behöver ersättas.

Dessutom är både arrendebostaden och en av ladugårdarna på Björksättra i dåligt skick. "Om arrendebostaden ska stå kvar finns behov av omfattande renoveringar till en kostnad på cirka 1-4 miljoner kronor", skriver kommunen i ett tjänsteutlåtande.

Naturbete i sommar

Det finns inget beslut om vad som ska hända med husen.

Hus förfaller ju snabbt om de står tomma?

– Vi får se till att de inte förfaller och ta hand om gården, säger Toralf Nilsson.

I samband med att arrendet sades upp fick förvaltningen i uppdrag att utreda var man kan göra med gården och markerna framöver.

Det är över ett år sedan, borde inte den utredningen vara klar nu?

– Vi har många andra stora frågor och ett 80-tal fastigheter att förvalta. Men jag hoppas att vi ska ha ett underlag inom de närmaste månaderna för att få till ett inriktningsbeslut i nämnden.

Vill ha idéer

Christian Ottosson, (C), ordförande i klimat- och stadsmiljönämnden säger att man har gett förvaltningen ett brett uppdrag.

– Vi har bett förvaltningen att zooma ut och se vad det finns för möjligheter. De ska återkomma med förslag på hur man kan utveckla gården. Från nämndens sida finns det inte några begränsningar.

Kommunen har även annonserat i branschpress.

– Vi tar gärna emot utvecklingsidéer för Björksättra gård.

Vad skulle det skulle kunna vara för verksamhet på gården i framtiden?

– Det kan vara odlingsslotter för Huddingebor, gårdsförsäljning, 4h-gård eller liknande för familjebesök. Kanske kaféverksamhet. Naturbete är given verksamhet, vissa delar skulle kunna ställas om till ängsmark. Men det här är bara på idéstadiet, säger han.