Byggd på 1930-talet. Fullersta bio var från början kombinerad Konsumbutik och biograf. Foto: Claudio Britos

Oviss framtid för Fullersta bio

I flera år har det planerats för att konsertlokalen "Huset" ska flytta in i Fullersta bio. Men nu har planerna lagts på is. Det är fortfarande oklart vad som ska hända med den gamla funkisbyggnaden.

  • Publicerad 17:20, 31 aug 2022

Fullersta bio, som är byggd på 1930-talet i tidstypsik funkisstil, var från början kombinerad Konsumbutik och biograf. Under åren har byggnaden används till allt från Folkets hus till konsthall.

De senaste åtta åren har bottenvåningen i funkisbyggnaden stått tom. Men i flera år har kommunen planerat att flytta konsert- och replokalen "Huset" till Fullersta bio, vilket Mitt i Huddinge berättat om tidigare.

Fullersta bio fylls av ungdomar och musik

Kommunen fick backa från de första renoveringsplanerna på grund av husets kulturhistoriska värde. En ny renoveringsplan togs fram i samarbete med en antikvarie.

Nu ska Fullersta bio fyllas av barn och unga

Men nu har planerna alltså lagts på is.

– Vi börjar omvärdera beslutet att flytta Huset dit. Vi tar fram ett strukturprogram för fritidsgårdar i hela kommunen och i samband med det tittar vi på andra, ännu bättre lokaler för Husets verksamhet, där man kan kombinera med annat, säger Bo Källström (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Oviss framtid

Inget formellt beslut är ännu fattat.

Vad kommer hända med Fullersta bio?

– Den kommer att renoveras, men exakt vad för verksamhet som ska vara där är inte bestämt.

Vad säger du om att byggnaden har stått tom år efter år utan att det har hänt något?

– Under hela den här perioden har vi projekterat, lämnat in bygghandlingar som överklagats och gjort nya planer tillsammans med en antikvarie. Så det har inte stått still.

Är det kommunen som ska driva verksamhet där eller kan det vara privata aktörer?

– Det är inte hugget i sten att det måste vara kommunen. Om vi har aktörer inom kulturen som vill vara med, så varför inte. Men jag har svårt att se att det går att bedriva något annat än scenkonst i biografen.

Var "Husets" verksamhet ska hamna är heller inte bestämt.

När kommer det beslutas vad som ska hända med Fullersta bio och "Huset"?

– Allt är lite osäkert eftersom vi har ett val framför oss och inte vet utfallet. Men strukturprogrammet för fritidsgårdarna ska tas i fullmäktige under året. Efter det tittar vi vidare på Fullersta bio.

L: Skapa skulpturpark vid Fullersta gård

Fullersta gård bårde utveckas till ett kulturkluster, skriver Liberalerna i ett valutspel.

I samband med att parken renoveras anser Liberlaerna att man bör ta ett helhetsgrepp för hela området.

L vill att den parkyta som vetter mot Huddingevägen också får ett konstnärligt lyft och vill se en skulpturpark på gräsytan framför Fullersta gård.

Visa merVisa mindre