Områdena Larsberg och Högsätra uppfattas som otrygga, i synnerhet när det är mörkt. Foto: Mostphotos

Övervakningskameror ska upp Larsberg och Högsätra

Staden ansöker om kamerabevakning i Larsberg och Högsätra. – Denna typ av kameror har också visat sig kunna bidra till att brott klaras upp och får rättsliga påföljder, säger Hans Grundell (LP).

  • Publicerad 10:57, 19 feb 2020

I ett pressmeddelande berättar den politiska majoriteten på ön att de vill ansöka hos Datainspektionen om att sätta upp trygghetskameror i Larsberg och Högsätra.

Beslutet att skicka in ansökan togs senare på Teknik- och fastighetsnämndens möte på onsdagskvällen.

– Tryggheten på gator och torg är högt prioriterat för Lidingömajoriteten. Trygghetskameror är ett av många verktyg för att öka tryggheten på Lidingö, säger Carl-Johan Schiller (KD), ordförande för Teknik- och fastighetsnämnden i pressmeddelandet.

Otryggt i mörkret

Anledningen att det är just Larsberg och Högsätra som är aktuella för kameror är att dessa områden uppfattas som otrygga, i synnerhet när det är mörkt ute. Polisen satsar även på extra närvaro i dessa områden, enligt kommunpolis Pontus Oscarsson.

– Statistiken visar att Larsberg och Högsätra har en högre andel av vissa typer av brott som skulle kunna avhjälpas med trygghetskameror, säger Hans Grundell (LP), ledamot i Teknik- och fastighetsnämnden.

Stort fynd av tramadol vid idrottshall på Lidingö

Hjälper att lösa brott

Förhoppningen är att kamerorna även ska bidra till att lösa brott.

– Denna typ av kameror har också visat sig kunna bidra till att brott klaras upp och får rättsliga påföljder, säger Hans Grundell (LP).

Majoriteten vill nu att staden ansöker om att få sätta upp sju kameror så fort som möjligt. Handläggningstiden hos Datainspektionen är omkring ett år.

Kameror är ett av många sätt att öka tryggheten i området. Majoriteten jobbar för att få fler poliser till Lidingö. Nya verksamheter i området ska också skapa liv och rörelse.

Äntligen har unga i Larsberg en mötesplats – i Galaxen