Översvämning intill Skötorpsskolan i Skogås. Foto: Läsarbild Läasrbild

Översvämningar i hela Huddinge efter regnet

Det är översvämningar på olika håll i Huddinge till följd av regnet. Kommunen har blivit nedringd. – Det rinner över överallt, vi har stora problem. Men det är inte mycket vi kan göra, säger Christer Karlsson, arbetsledare för gatulaget.

  • Publicerad 17:51, 18 dec 2019

Det har regnat kraftigt och SMHI var utfärdat en klass 1-varning för högt vattenstånd i Mälaren. På Huddinge kommun har telefonerna gått varma under dagen. Många har ringt och anmält översvämningar på olika håll.

Det rinner över överallt, vi har stora problem

Christer Karlsson, Huddinge kommun

– Vattenståndet är jättehögt i alla sjöar så vattnet hinner inte rinna undan. Våra ledningar är överfulla, till och med avloppet är överfullt, dagvattnet går in i det. Det rinner över överallt, vi har stora problem, säger Christer Karlsson, arbetsledare för gatulaget på Huddinge kommun.

Vilka kommundelar är mest utsatta?

– Sjödalen är ganska utsatt. Orlången har extremt högt vatten. Vid Lissmasjön har vattnet gått ända upp till parkeringen vid Lännavägen. Gärdena badar i vatten, säger Christer Karlsson.

Stationen har klarat sig

Huddinge station svämmade över vid flera tillfällen i somras, men har klarat sig nu.

– Där hade vi en pump som gått, men den är reparerad nu, så det kan inte hända igen.

Hur arbetar ni med det här från kommunen?

– Vi har haft folk ute idag som har tittat så att det inte ligger löv eller skräp på brunnar. I övrigt kan vi inte göra så mycket. Vi måste vänta och se så att vattnet sjunker undan, marken är så mättad nu, den tar inte emot mer vatten.

Översvämning utanför Sjötopsskolan i Skogås. Läsarbild. 

Väntar på att vattnet ska sjunka undan

Läsare uppger att de kontaktat kommunen gällande översvämning vid Sjötorpsskolan i Skogås, men inte fått någon respons.

– Många har så bråttom och ringer när det regnar, vi måste vänta tills det sjunker undan. Men jag förstår att många hör av sig, de är rädda att det ska gå in i hus, det är helt förståeligt. När regnet mattats av kan vi hjälpa till att leda bort vatten, säger Christer Karlsson.

Enligt SMHI:s prognos ska det inte regna i natt, men däremot väntas minusgrader, vilket istället kan leda till plötslig ishalka.