Lektion. Nikoletta Jozsa (L) litar på att skolorna använder pengarna till sådant som är nödvändigt för deras verksamhet. – Jag tror absolut inte att man säger ”då bjuder vi alla på resa till Mauritius", säger hon. Foto: Privat/Mostphotos

Överskottsmiljoner till Järfällas elever

Goda nyheter till Järfällas elever. Pandemin har bidragit till att det har blivit 7,5 miljoner kronor över till skolor och förskolor. Senast vid årets slut måste man ha satt sprätt på pengarna.

  • Publicerad 16:57, 9 okt 2020

I våras ledde coronautbrottet till ovanligt hög sjukfrånvaro bland lärare i Järfälla. Det har bland annat inneburit att deras löner inte betalats ut enligt budget.

Samtidigt har den höga elevfrånvaron – upp till 78 procent på Söderhöjden och runt 50 procent på andra håll i kommunen – lett till att det finns ett stort behov av att ta igen förlorad studietid.

Förslaget om att stötta skolor och förskolor med pengar från budgetöverskottet lades fram av ordförande Nikoletta Jozsa (L) i barn- och ungdomsnämnden den 24 september. Två veckor senare hade hon undertecknat beslutet.

– Jag är jätteglad för det här, för att hela nämnden höll med och att vi kan rikta tillbaka en del av pengarna till skolorna, säger Nikoletta Jozsa.

Ska spenderas i år

Enligt henne efterfrågar skolorna resurser för bland annat lovskola, studiestöd och teknisk utrustning. Hon bedömer att cirka 7,5 miljoner kronor, eller 500 kronor per elev, ska betalas ut i form av en engångssumma.

– Det kommer att betalas ut i oktober och skolorna har fram till december att använda pengarna.

Efter det återvänder pengarna nämligen till kommunens kassaskåp, där de kan bli föremål för satsningar som inte har med skolan att göra.

– De här pengarna är avsedda för skolan och då tycker jag att det är skolan som ska använda dem. Lärarna och eleverna har haft ett väldigt tufft år.

En som gläds åt att kunna använda överskottet är Carina Haking, rektor på bland annat Kolarängskolan och Almarevägens förskola. Här har man redan avsatt pengar för skola på loven.

– Så det blir en möjlighet att satsa på sånt vi annars kanske inte har råd med, säger hon och räknar upp utepingisbord, staket och basketkorgar som exempel på potentiella investeringar.

Exakt vad pengarna ska användas till är upp till skolorna själva, så länge det inte är i form av löner.

Finns det någon risk att pengarna går till onödigheter?

– Det tror jag absolut inte. Skolenheterna är väldigt duktiga och professionella, säger Nikoletta Jozsa.

Så lyder beslutet

"Med anledning av Covid-19 riktas ett resurstillskott på 500 kr per barn och elev inom förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola samt pedagogisk omsorg."

"Både kommunala och fristående verksamheter omfattas av resurstillskottet. Även verksamheter utanför kommunen, som i sin verksamhet har barn eller elever folkbokförda i Järfälla, omfattas av resurstillskottet."

Källa: Barn- och ungdomsförvaltningen

Visa merVisa mindre