Coronaeffekt. Nikoletta Jozsa (L) vill att skolorna använder pengarna till arbetet mot psykisk ohälsa. Foto: Pressbild/Mostphotos

Överskottsmiljoner går till ungas psykiska ohälsa

Politikerna skickar tillbaka överskottsmiljoner till skolorna. Helst vill de att skolorna satsar på arbetet mot psykisk ohälsa som ökat under pandemin.

  • Publicerad 08:07, 11 jun 2021

Förra året orsakade pandemin ett överskott i barn- och ungdomsnämndens budget. De pengarna beslöt nämnden skulle gå tillbaka till skolorna.

Även i år visar delårsrapporten på en felbedömning som leder till att nämnden kommer gå med ett överskott. Och även i år gick Alliansen ut med initiativet att betala tillbaka överskottet till skolorna – vilket klubbades igenom av en enig nämnd.

– Det är 7,6 miljoner som delas ut. Det blir ungefär 500 kronor per elev som skolorna måste använda under året, säger Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Ska gå till arbetet mot psykisk ohälsa

Hon berättar att beskedet kom något sent i fjol, vilket innebar att alla inte hann planera för den extra slanten. I år kommer pengarna tidigare och hon säger att de tryckt på att pengarna ska satsas på arbetet mot psykisk ohälsa bland unga.

Något som ökat under pandemin, enligt kommunens egen coronarapport.

– Det känns bra att pengarna används i stället för att ligga på hög, säger Nikoletta Jozsa.