kort promenad. Från Strandvägen är det gångavstånd till Stockholms sevärdheter. Foto: Anna Sandqvist

Övernattningar på Strandvägen utreds

Husbilar som campar på Strandvägskajen har varit ett problem i sommar. Frågan är hur stort problemet varit? Nu ska den olagliga övernattningen utredas.

  • Publicerad 01:15, 21 aug 2014

I sommar har Stockholms stads trafikkontor fått ta emot klagomål på husbilar som slagit läger på parkeringen på Strandvägskajen. Även Östermalmsnytts läsare har lagt märke till de övernattande turisterna.

– Det är en företeelse som ökar, skriver en läsare som hört av sig till tidningen och som noterade fler än 20 husbilar på nu i veckan.

Läsaren fortsätter:

– En husbil upptar cirka en och en halv parkeringsruta och flera av dem är parkerade där hela veckan, med cyklar och campingmöbler utanför.

Kan ha ökat

På trafikkontoret kan man inte säga om problemet med campande husbilar har ökat eller minskat.

– Men det är väl troligt att det har ökat, eftersom antalet husbilar ökar på våra vägar, säger Eva Hammar Kivinen, utredare på trafikkontoret.

Eva Hammar Kivinen fortsätter:

– Vi kan inte säga exakt hur stort problemet faktiskt är. Det är därför som vi bett parkeringsbolagen om statistik så att vi kan ta reda på hur många husbilar som faktiskt stått där i sommar. Därefter kan vi utreda frågan vidare.

Husbilar får parkera på Strandvägskajen och övriga platser i stan så länge de följer parkeringsreglerna. Parkering nattetid är tillåtet, däremot får man inte sova över i fordonet.

– Nej, det är inte tillåtet att campa på gatumark. Vi hänvisar till campingplatser eller ställplatser, till exempel den på Långholmen. Vi förstår att turister tycker att Strandvägen är en bra plats att parkera på, eftersom det är gångavstånd till Djurgården, slottet och de flesta andra sevärdheter.

Vad händer nu? Kan det bli ett förbud mot parkering på Strandvägskajen nattetid?

– Det vet vi inte än. Vi måste ta reda på alla fakta först innan vi går vidare med ett eventuellt förbud.

Fakta

Parkering Strandvägskajen

Det är okej att parkera husbilen här, även nattetid.

Det är inte okej att sova över i husbilen, vilket beror på att det är förbud mot camping på gatumark i Stockholm.