Koltast, talgoxe och stenknäck kalasar på fröblandning och skalat solrosfrö vid fågelmatningsstationerna vid Hustegaholm.

Här matas öns vinterfåglar genom ett samarbete mellan Lidingö ornitologiska förening och den dagliga verksamheten Jobbforum, före detta Ögruppen.

När temperaturerna dalar långt under nollan behöver fåglarna lite extra mat för att hålla värme och få energi.

– Det är ju lite tufft för dem när det blir en sådär tio grader kallt. Särskilt på nätterna då de söker skydd i buskar och nära trädstammar. En del sitter tätt ihop, till exempel Kungsfåglar, de brukar sitta tillammans på en gren, ibland faller den som sitter ytterst av, säger Peter Lundberg, ordförande för Lidingö Ornitologiska förening.

Det är ett hårt liv att vara vinterfågel. Bara de starka har chans att överleva. Veckan som gick diskuterades matning och hjälp till kalla och trötta svanar som setts vi Dalénum i sociala medier. Och visst kan man ömma för svanar som riskerar att frysa fast när isarna breder ut sig.

– Men det är ganska ovanligt som tur är. Jag tror det handlar om svaga individer, säger Peter Lundberg.

Han påpekar också att vinterfåglarna trots allt är anpassade för vårt klimat.

– Det har mycket fjädrar och dun och burrar upp sig när det är kallt, så blir det luft mellan fjädrarna, säger han.

Många sjöfåglar söker sig till Strömmen i Stockholm på vintern, där vattnet inte fryser. Men på Lidingö finns också en liten konstgjord ström i form av en propeller som hindrar isbildning i inre Kyrkviken nära Kaptensstugan. Det är en del stadens stöd till fåglarna. Staden ombesörjer också matning några gånger i veckan vid Kyrkviken.

Peter Lundberg gläds över det fågelintresse han märker av på ön. I förra veckan genomfördes den årliga fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten", där privatpersoner själva får räkna och rapportera in fåglar på sina egna matningsställen. 56 personer rapporterade in, jämfört med 48 förra året.

Enligt räkningen hade det också skett saker på fågelfronten. Koltrasten seglade i år om Talgoxen som den vanligaste fågeln. Förra årets tvåa, sidensvansen är nu helt borta från tio-i-topp-listan.

Vad tror du det beror på?

– Det är svårt att säga. Fågelräkningen är ju inte vetenskaplig. Koltrastar är opportunister och är inte beroende av en viss föda. De kan äta fröer, maskar och olika grejor. Varför de ökat så mycket just i år är omöjligt att säga.